גביית הלוואה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/05/15 18:43 כט באייר התשעה

שאלה

הלוויתי סכום של עשרת אלפים שקלים לאישה שהייתה במצוקה לפני שנתיים. ההסכם היה שהיא תחזיר לי אותו לפני מעל לשנה. היא עדיין לא החזירה לי אותו. מצד אחד אני יודעת שהיא במצב כלכלי לא פשוט, מצד שני אני רואה בתמונות שהיא מפרסמת בפייסבוק שהיא יוצאת ומבלה לעיתים קרובות במסעדות ומלונות. אני לא יודעת מי משלם על זה-אם זה היא או מכריה, אבל כשאני משוחחת איתה היא אומרת לי שהמצב שלה כרגע קשה, ושהיא מנסה לסדר איזושהי בעיה עם הבית שלה ושברגע שיהיה לה הסכום היא תשלם אותו.

אני מתלבטת אם ללחוץ עליה, עד כמה 'להציק' לה. זה מרגיש לי לדחוק באדם להחזיר הלוואה כשאין לו כל כך איך.

מה לעשות? האם להתעקש בצורה תקיפה או להרפות וכשזה יגיע זה יגיע?

תשובה

שלום וברכה

בוודאי שמותר לך לגבות את כספך.
אדם המלווה כסף לחבירו אינו חייב לצאת וידיו ריקות, ומותר לו לתבוע את מה שמגיע לו.
אם תשתכנעי שממש אין לה – אז צריך ללכת בדרך אחרת, וגם אז כדאי להתחיל לפרוש את ההלוואה ולהתחיל לגבות, אבל כל עוד לא השתכנעת – מותר לך לגבות אותו, והיא תצטרך להסתדר.
צריך לזכור, שאם ההלכה לא הייתה כזו – היה נגרם נזק עצום, כי אנשים היו מסרבים להלוות, וכלל הוא "שלא תינעל דלת בפני לווין".
הלאוו האוסר על אדם להיות כנושה לחבירו, אינו אוסר לתבוע הלוואות שמגיעות לו.
כל טוב