גורל ובחירה חופשית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/05/15 00:19 כט באייר התשעה

שאלה

יש כאלה שאומרים שהכל כתוב בשמיים והכל ידוע מראש וקבוע.

אז השאלה אם הגורל הוא קבוע. אם מה שאני הולך לעשות כבר קבוע וידוע. האם יש לי בחירה חופשית והבחירות שלי לא נקבעו.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

זו שאלה ידועה ומפורסמת. יש לה ניסוחים שונים ופתרונות שונים: היא נקראת: ´הידיעה והבחירה´ (אתה יכול להקיש את המילים הללו בגוגל ולקבל שפע תשובות).

אציין לפניך את התשובה הפשוטה ביותר:
התורה קובעת שיש בחירה חופשית: (דברים ל; יט) "העידותי בכם היום, את-השמיים ואת-הארץ החיים והמוות נתתי לפניך, הברכה והקללה; ובחרת, בחיים למען תחיה, אתה וזרעך".
גם החברה האנושית מתנהלת כבעלת בחירה חופשית: אנשים נדרשים לגלות אחריות ולתת דין על מעשיהם.

המסקנה היא שבין אם נבין ובין אם לא נבין, מדוע וכיצד יש לנו בחירה חופשית, בכל מקרה עלינו להתנהג באחריות ובתודעה שיש לנו בחירה חופשית, שאם לא כן, נהרוס את החיים של עצמנו ושל סביבתנו.
על כך אומר הכתוב: "ובחרת בחיים למען תחיה...".