פתיחת דלת עם קוד בשבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 13/05/15 22:15 כד באייר התשעה

שאלה

שלום רב.

בבניין משוטף בן 14 קומות בדלת כניסה מותקן מנעול אלקטרוני, כדי לפתוח את הדלת ניתן להקיש קוד או לפתוח עם המפתח. רוב הדיירים בבניין רוצים שהדלת תישאר סגורה עם המנעול האלקטרוני גם בשבת. בבניין שלנו גר דייר אחד שהוא גם רב, לטענתו על הדלת להישאר פתוחה בשבת . בגלל חילוקי הדעות הוא לא משלם ועד בית וגם מנסה לפגוע בתקינות הדלת. לדבריו, אם הדלת תיהיה סגורה הוא לא יוכל להיכנס לבניין בשבת כי אסור ללחוץ על מקשים ואסור להוציא מפתח מהבית החוצה.

אשמח אם תעזרו לנו לפתור סוגיה זו.

בתודה מראש

גדי וולפין

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

אמנם אין להשתמש בלחיצים אלקטרוניים בבית, אבל יש מספר דרכים אם רוצים להגיע לידי שלום ושלווה בבית.
א. אפשר לעשות קוד לא אלקטרוני אלא מכני, יש בהרבה כניסות (יש לו מעלה שתמיד עובד). זו החלפה פשוטה מאד, או שמוסיפים פקוד מכני, בשבת משביתים את האלקטרוני ומשאירים מכני, כך שאנשים מבחוץ לא יכולים להכנס ללא ידיעת הקוד.
ב. אינני מכיר את האזור ומבנה הבית, אבל אם אפשר לדאוג ליד הדלת הראשית למקום מיוחד שבו אפשר להשאיר את המפתח של הבית, המקום צריך שיהיה מוסתר או בקופסא שיש לה קוד מכני, ואז כל אחד יכול לבוא לקופסא להקיש את הקוד לפתוח ולקחת את המפתח של הבית.
ג. הכל שייך בהכרת ושמחת הלב, האם רוצים להגיע לידי שלום ורעות, ואם יש רצון טוב אפשר למצוא פתרונות טובים הלכתית וחברתית.

שבת שלום
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום