היי! מה העניינים? - דבר תורה לפרשת בהר

חדשות כיפה חברים מקשיבים 07/05/15 23:25 יח באייר התשעה

שאלה

תחילת פרשת השבוע - פרשת "[בהר]" עוסקת במצווה מיוחדת:

''[וידבר ה' אל משה בהר סיני לאמר.. דבר אל בני ישראל ..

כי תבואו אל הארץ אשר אני נותן לכם ושבתה הארץ שבת לה'..

שש שנים תזרע שדך .. ובשנה השביעית שבת שבתון יהיה לארץ]'' (ויקרא, פרק כ"ה פסוקים א' - ה).

כאן נמצאת [אחת מהקושיות הכי מפורסמות] של רש"י:

''מה עניין שמיטה אצל הר סיני?! והלא, [כל המצוות] נאמרו מסיני!''.

כלומר, שואל רש''י - מדוע [דווקא לגבי מצוות שמיטה] שמתוארת בפרשה, [מודגש] שהיא נאמרה בהר סיני,

הרי כל המצוות נאמרו בהר סיני, לא?

תשובתו של רש''י נוגעת לכלל חשוב ב[לימוד התורה]:

''אלא מה שמיטה נאמרו [כללותיה ופרטותיה ודקדוקיה] מסיני - אף כולן נאמרו כללותיהן ודקדוקיהן מסיני''.

כלומר, עונה רש''י, שכמו שאנו רואים שבמצוות שמיטה נאמרו [גם הכללים וגם הפרטים] בהר סיני = ישירות מהקב"ה -

כך גם ב[מצוות אחרות] נדע שנאמרו גם פרטי המצווה בהר סיני, [למרות שבתורה מוזכרים רק הכללים].

שלמרות שהתורה לא ציינה פרטי מצווה מסוימת, אלא מלמדים לנו אותה חכמים במסורת אחר כך - [זה גם ישירות מהקב"ה]!

ועדיין קשה - רש''י [לא ענה על השאלה המרכזית]!

מה עניין שמיטה להר סיני?

כלומר, [מדוע נבחרה דווקא מצוות שמיטה] ללמד אותנו את העקרון הזה של הפרטים והכללים, ולא שום מצווה אחרת?

אלא ש[אופן קיום] מצוות השמיטה הוא מיוחד מהרבה מצוות אחרות:

אפשר לקיים את מצוות השמיטה [דווקא בארץ ישראל]!

ומהלימוד שלמדנו קודם יוצא - ש[כל שאר המצוות] עיקר הקיום שלהם הוא דווקא בארץ ישראל!

עברנו את פסח שם יצאנו ממצרים, את יום העצמאות שבו קמה מדינת ישראל, את ל"ג בעומר שמסמל שאפשר לשלב גבורה גשמית יחד עם גבורה אלוקית ועכשיו אנו מתקרבים לעלייה של עוד שלב בגאולה - [יום ירושלים]!

ובעזרת השם בקרוב יגיע שלב גאולת משיח בן דוד!

[אשרינו] שזכינו שתהיה לנו האפשרות לקיים את כל המצוות בארץ ישראל!

שבת שלום!

חברים מקשיבים