קשר עם גויים או יהודים שחטאו לעם היהודי (ובפרט קניית מוצרים מחברות שהי

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 05/05/15 18:29 טז באייר התשעה

שאלה

שלום

ראיתי באינטרנט כתבה על חברות בזמן גרמניה הנאצית שתמכו באידיאלים הנאצים וכן עשו עוול גדול ליהודים.

השאלה הכללית שלי היא

האם יש להלכה או למוסר היהודי נגיעה בעניין ומה הוא אומר על קשר (גם קניית מוצרים וכו') מחברות או יחידים, גויים או יהודים שפשעו לעם היהודי, או למישהו אחר (לאו דווקא לעם, או פשעו ליחיד, לדוגמה כמו קנייה מגנב (שאסור לסייע בידי עוברי עבירה)?

השאלה הפרטנית שלי היא,

האם מותר לעשות עסקים\ לקנות מוצרים מחברות כמו קוקה-קולה, סימנס , פורד והוגו בוס שהיו קשורות בנאציזם (חלקן אף עלו וקיבלו שם בעקבות המהפכה הנאצית, כגון הוגו בוס) ו\או תמכו באידיאלים לא מוסריים (כגון תמיכה באידיאל הנאצי והשמדת יהודים - הנרי פורד ממציא פורד)?

אם השאלה הכללית ארוכה ומסועפת אשמח לתשובה על השאלה הפרטנית בכל מקרה.

תודה מראש

תשובה

שלום

מלכתחילה ודאי היה צריך להיות במצב מרוחק ולא לקבל מהם דבר לאחר עצמאותנו.
הלא זהו חבר העמים אשר שפך דמנו אלפיים שנים, בכנסיות ובפוגרומים, בידי איכרים ואנשים רמי מעלה מדתם ומתרבותם.
אדמת אירופה ספוגה מדם נשותינו, רבנינו, טפנו. לא יכופר לשופך הדם אלא בדם שופכו, ועל כך אנו מתפללים בכל שבת ´יודע בגויים לעינינו נקמת דם עבדיך השפוך וכו´ דורש דמים אותם זכר לא שכח צעקת ענוים וכו´ מחץ ראש על ארץ רבה´.

אמנם חלק מעמים אלו מנסים לאחרונה לעשות תשובה על מעשיהם באלפי השנים הללו, וטוב שכך.
אולם תשובה על כאלה דברים אינה מתרחשת בין רגע של מאה שנים, אלא זקוקה למהפך עמוק בכל הזהות הלאומית והבנה מהו ערכם של ישראל כאומה אלהית. תשובה כזו צריכה תהליך של מאות שנים.
כעת הם אינם שם, אלא מתחרטים רק על המעשים של השואה, וגם זאת לא כולם, ובד בבד גואה האנטישמיות ביבשת זו.
כמו בכל כלל יש יוצאים מן הכלל, יש עמים ספורים ואנשים ספורים שהיו ישרים ומוסריים כלפי ישראל, ועלינו להכיר להם טובה על כך.

בדיעבד, שכבר היישוב היהודי טעה ויצר קשר איתם, ונוצרה תלות במסחר ובחוסן הלאומי שלנו וכו´, אזי אין אפשרות לבטל זאת. אך זה איננו דבר מוסרי לדעתי.

לשאלתך הפרטנית-
חברות מסחריות שתמכו מפורשות באידיאולוגיה הנאצית וסייעו לה מתוך כך, אין זה מוסרי לקנות מהן מוצרים. אלא אם שינו שמם או הביעו חרטה ופיצוי לרבים (וגם זאת, לא לכתחילה).
חברות שלא תמכו מפורשות, או שתמכו פוליטית מאונס מסחרי אך לא סייעו בפועל לנאצים, נראה שאין בעיה לרכוש מעימם.

בשעת דחק של הפסד מרובה או הפרש מחירים גדול, אזי יש מקום להקל כיוצא דופן.

כל טוב