הקדמת בר מצווה ביום

חדשות כיפה הרב דוד לוי 05/05/15 09:39 טז באייר התשעה

שאלה

שלום הרב, נתבקשתי ללמד ילד לקראת בר המצווה שלו לקרוא בתורה. הבעיה היא שיום ההולדת שלו יוצא ביום שישי בשבוע והמשפחה רוצה לעשות עליה לתורה בכותל ביום חמישי. האם יש אפשרות להקדים ביום את העליה לתורה? מותר להעלות נער בן שלוש עשרה פחות יום במקרה כזה? תודה מראש, שחר

תשובה

שלום לך ותזכה למצוות,

ביום חמישי הילד אינו חייב במצוות ולכן אינו עולה לתורה ובודאי אינו קורא בתורה שכן הוא אינו מוציא את הרבים ידי חובתם.

[עריכת בר מצווה כזה בכותל היא הכשלת הרבים] שנמצאים שם ומתכוונים לצאת ידי חובה ולענות על דברים שבקדושה שקטן אומר / קורא אותם.

לפניהם כמה אפשרויות ואציין שתים מהן:
1. לחגוג ביום חמישי בכותל [הנחת תפילין] שכן מקובל להניח תפילין לפני יום ההולדת.
2. לערוך את החגיגה בכותל ביום שני או חמישי שלאחר מכן. הילד יניח תפילין לפחות מיום הגיעו למצוות - יום שישי, ואת החגיגה ניתן לדחות ולערוך אותה בכותל כמה ימים אחרי. (כך מקובל לגבי כל מי שיום ההולדת שלו אינו חל בשני או חמישי)

בברכה ותזכה למצוות
דוד לוי