הליכה לבית קברות

חדשות כיפה הרב דוד לוי 03/05/15 17:21 יד באייר התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה שקשורה למשהו בקשר לנפטרים.

סבתא שלי ז"ל ודודה שלי ז"ל מצד האבא את שתיהן לא הכרתי, הן נפטרו כמה שנים לפני שנולדתי. אני רק מתחזק ולא מבין הלכות כל כך אבל שמתי לב שלא עושים להן אזכרה, הן קבורות בבית קברות אחר לעומת סבא שלי ז"ל. יכול להיות שלא עושים אזכרה לנשים כעבור שנה מיום הפטירה? אני פשוט לא ראיתי את אבא שלי אף פעם הולך לאזכרה שלהן רק לאזכרה של סבא שלי אנחנו הולכים בפעם בשנה(היינו בקבר של סבתא לפני כמה שנים אבל מאז לא יודע אם מישהו הולך ומבקר שם באופן קבוע)

בין כך ובין כך, אני רוצה ללכת לקבר של הסבתא והדודה עליהן השלום, רציתי לשאול אותך מה ההלכות של הליכה לבית הקברות? פרט לקריאת קדיש על הנשמה והדלקת נר נשמה? מה עוד אפשר לעשות שם ומה רצוי להקפיד?

תודה רבה הרב!

תשובה

שלום לך

אין חובה ללכת לקברים לא ביום האזכרה ולא בכלל.
(אינני הולך לקברי סבא וסבתא וגם לא מקפיד לקברי הורי ז"ל)
אתה יכול ללכת ולקרוא שם פרק תהילים.
אם יש מנין - מותר לאחד היתומים לומר קדיש (לא לך כיון שהוריך בחיים)

גם אזכרה שעושים - עיקרה לימוד תורה באותו היום בכל מקום בארץ ולא בהכרח במקום בו הוא קבור (שם לא לומדים תורה).

[הצעה]
לך לכל קבר פעם בחייך, תאמר שם פרק תהילים גם אם זה לא יום הפטירה. אם תרצה תצלם אותו ותתבונן בכתוב.
מעבר לכך אם אתה יודע את יום פטירתם (בתאריך העברי כמובן) אתה מציין לך להרבות בלימוד תורה ביום זה בכל מקום בו אתה נמצא.

לימוד של הנכד באותו יום בודאי מועיל לנשמת הסבתא.
להזכירך שבבית הקברות נמצא הגוף ואילו הנשמות שלהן הן תחת כסא הכבוד והן שיכולות להתרומם אם אתה תלמד תורה באותו היום

בברכה ובהצלחה ותזכה למצוות
דוד לוי
לבירור נוסף ניתן להתקשר אלי הביתה 098987548