לימודי חול

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/04/15 12:36 ב באייר התשעה

שאלה

שלום לכבוד הרב.

מה אמור להיות יחסנו ללימודי חול?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

זו סוגיה רחבה מאוד.
לכאורה היה מקום להסתפק רק בלימוד תורה ובכל לימוד אחר לראות ביטול תורה.
המקום שאפשר לתת ללימודי חול תלוי בראש ובראשונה בכוונה הנלווית ללימוד.
הקושי בלימודי חול והנזק שהם הסבו במשך הדורות בא בגלל שראו בהם עקר ובתורה טפל. במצב כזה לימודי החול מזיקים והרסניים.
אבל במקום בו אנשים דבקים בקודש לימודי החול יכולים רק לרומם את הקודש.
יש למודי 'חול' שקשורים לגופה של תורה. כמו לימודי גאוגרפיה, היסטוריה, ארכיאולוגיה, חי וצומח, של ארץ ישראל כאמצעי להבין נושאים בתנ"ך ובתושב"ע, אחד הבולטים בהם זו סוגיית התכלת.

יש גם לימוד שמשמש פשוט לפרנסה, כדי לחיות חיים של קודש. גם זו מצווה שאדם יפרנס את עצמו בכבוד ולא יצטרך לבריות.

כאשר מדובר על חיים יהודיים בארץ ישראל, כל מקצוע שאדם מתמסר לו כחלק שלו בשותפות בבניין עם ישראל בארצו, הופך להיות תשמישי קדושה:
כל נהג שמסיע אנשים כדי שעם ישראל יגיעו בבטחה ובמהירות למקום חפצם, כל מהנדס שבונה בניין או כביש בארץ ישראל, כל נגר שמכין רהיטים חזקים ונוחים לטובת עם ישראל, כמו כל רופא שמרפא חולים להוסיף בריאות בעם.

הכל מתחיל ונגמר בכוונה שנלווית ללימודי החול, כל מי שלומד מקצוע כדי לפעול בו לשם שמים, הופך את החול לקודש. אדם כזה לעולם יזכור ויעניק לתורה את המקום הראשון.

עיין עוד שתי תשובות

http://www.havabooks.co.il/article_ID.asp?id=1175

http://www.yeshiva.org.il/midrash/7511