נוסח אשכנז בקדיש

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/04/15 22:18 טז בניסן התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב,

הבנתי שהאשכנזים לא אומרים "ויצמח פורקנה" מכיון שהם רוצים את הגאולה בבת אחת ולא בתהליך ארוך של צמיחה.

אם כן, איך הם אומרים "מצמיח קרן ישועה" "מלך ממית ומחיה ומצמיח ישועה"?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

הסיבה שנוסח אשכנז לא אומר "ויצמח" אינה בשל העובדה שמדובר בתכנון כיצד על הגאולה לבוא - בבת אחת או בתהליך. הסיבה היא הרבה יותר פשוטה.
בתקנה המקורית של קדיש, הקדומה, זה לא הופיע.
חסידים הוסיפו את זה לפי נוסח האר"י, ונוסח אשכנז אינו אוהב הוספות משום סוג.
ועל כן, לא אומרים "ויצמח", כמו שלא אומרים עוד הרבה דברים אחרים, שהם תוספות.

כל טוב