האם יתכן שרב יהיה גנב או שגנב יתעטר בתואר 'רב'?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/04/15 14:45 יד בניסן התשעה

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

בהמשך או כהמשך לשאלתי בענין פדיון נפש בו הרב הסביר בין השאר כי יש גנבים המתעטרים בתואר "רב" וגונבים כספים מרובים מאנשים מסכנים ותמימים, שאלתי היא כזו:

האם רב יכול להיות גנב או שברגע שרב מתגלה כגנב אז ניטל ממנו מיד תואר ה"רב"? כלומר, הרי מודדים אדם על פי רובו ולא עפ"י מידה, תכונה אחת, לא כן?

אז תהיתי, האם באמת יתכן מצב שיהיה רב שיגידו שהוא צדיק עצום ותלמיד חכם מופלג ובנוסף לזה ידוע לכל שהוא גם גנב אבל לא יעשו מזה סיפור כי יגידו, השתגעת? זה? צדיק גדול! אז מה אם הוא גם גנב... היתכן עפ"י התורה מין צורה של הערכת אדם בצורה עקומה כזו או מה שנקרא שמעגלים פינות?

תודה וחג פסח שמח!

תשובה

שאלתך מחייבת משחק בהגדרות, וצריך להיזהר מכך.
שכן, התופעה שאת מתארת יכולה לנבוע מכיוונים שונים.
היא יכולה לנבוע מכך שכלל לא מדובר ברב, אלא ברמאי, שמתחפש לרב, וממילא אין מקום לשאול.
היא יכולה לנבוע מכך שאדם נכשל בתחום מסוים, ואין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא.
ועוד אפשרויות שונות.
אולם ניתן לקבוע באופן חד משמעי כי אם אדם מנצל את תמימות האמונה של אדם הנמצא במצוקה, ומבטיח לו פדיון נפש תמורת סכום גדול של כסף - הוא לא רק לא ראוי לתואר ״רב״, אלא ראוי לתארים שליליים חד משמעיים. אדם אמנם נידון לפי רובו, אבל כשהוא נוהג כך באופן שגרתי - זה מאפיל על כל דבר אחר שהוא עושה.
התורה והנבואה מלמדות אותנו כל הזמן כי הקב״ה סלחן על טעויות שלנו ועל אנושיותינו, אבל לא על גזל וניצול כוח ועוצמה שלטונית לחילול שמו הגדול.

כל טוב ושלא נדע