מתי עושים פדיון נפש ומתי צריך לעשותו?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/04/15 22:09 יג בניסן התשעה

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

מה זה פדיון נפש ומתי צריך לעשותו אם בכלל?

ראיתי שגובים סכומים גדולים באתרים שונים עבור פדיון נפש ומנגד שמעתי בזמנו מרב שאמר שגם אם עושים פדיון נפש אז אין לשלם יותר ממחירה של תרנגולת כ 18 ש"ח, האם זה נכון?

תודה וחג פסח שמח!

תשובה

שלום וברכה

פדיון נפש הוא מושג שהתפתח מאוד בחסידות, שעיקרו הוא מעין תחליף לנושא הקורבנות. התחושה היא שעל ידי הנתינה לאדמו"ר או למנהיג דתי אחר - עושים דבר מה שפודה את נפשו של אדם.

הבעיה היא שמנהג זה, שיש בו גם צדדים טובים, מביא לשתי רעות גדולות מאוד. הראשונה שבהן הוא הניצול, על ידי אנשים רעים ונבלים, ש"גובים" סכומים גדולים של כסף לפדיון נפש. אין הגדרה פשוטה יותר לאנשים אלה מאשר גנבים, גם אם הם לכאורה מתעטרים בכתר של רבנים.
השניה שהן היא הסכנה, כפי שהנביאים הזהירו מפני הקורבנות, שאנשים יחשבו שפדיון הנפש שלהם בא במקום תהליך נפשי עמוק של תשובה ותיקון.

על כן, מי שרוצה ללכת בדרך של פדיון נפש ילך למקום בו מדובר על סכומים סמליים, ובעיקר - ישקיע בתשובה ובתיקון המידות, ולא במתן כספים לחינם.

האם קבלת תשובה לשאלה ?

כל טוב