חוששת מחמץ

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/04/15 15:35 יג בניסן התשעה

שאלה

שלום לרב.

מחר בעזה ליל הסדר ואנחנו מתארחים אצל חמי וחמותי (שהם אנשים דתיים )

זכור לי משנה שעברה שחמותי משאירה את החמץ במטבח . שנה שעברה פתחתי את המקרר וראיתי דברים שלא כשרים לפסח (סוכריות טופי, מסטיקים וכו') ונוצר מצב שכל דבר שלקחתי הסתכלתי אם הוא כשר לפסח או לא . (הבת הגדולה שלי בת 9 העירה לי שהקטשופ אינו כשר לפסח)

חמותי יודעת בוודאות שאסור חמץ בבית אך לא ברור לי למה היא לא מוכרת/זורקת את החמץ .

אני לא יודעת מה יהיה השנה אבל מחר אנחנו אמורים לנסוע אליהם ולהתארח אצלם כל החג/שבת .

אני לא יודעת איך להעיר לה בעדינות בלי לפגוע .

שוחחתי על זה עם בעלי והוא אמר שנגיע מחר עד הצהרים אליהם והוא יראה מה לעשות ...

עצוב לי בכלל המחשבה שאני אצטרך לבדוק /ולחשוש לאכול ובכלל הרי אסור שימצא חמץ בבית .

בנוסף היא אופה המון עוגות בתנור ואני לא בטוחה שהיא מכשירה אותו כמו שצריך . יש לה תנור מאד ישן (לא פשוט בכלל להכשיר תנור ) חוץ מאיתנו מתארחים אצלה כל האחים של בעלי (אנחנו 20 אנשים)

מה עושים ? לא רוצה לחטוא אבל גם לא רוצה לפגוע בחמותי

תודה רבה וחג שמח

תשובה

בס"ד
שלום רב,

נכון שבפסח עלינו לאכול רק מוצרים שהם כשרים לפסח אבל לא כל מה שאינו כשר הוא חמץ.
יש מוצרים רבים שאין להם הכשר לפסח או שהתחילו להשתמש בהם לפני פסח ולכן אין להשתמש בהם בפסח אבל אפשר לשמור אותם לשימוש אחרי פסח.
סוכריות - מסטיקים - קטשופ וכד' אינם חמץ, למרות שוודאי אין לאכול אותם בפסח ללא הכשר לפסח.

המסקנה היא שמצד אחד אתם לא אוכלים חמץ ולכן לא צריך להבהל.
מצד שני צריך להזהר שלא לאכול מוצרים אלו.
דווקא העובדה שיש לך ילדים יכולה להיות תרוץ טוב. תגידי לבעלך שבהסכמת הסבתא יאסוף את כל המוצרים שאינם כשרים לפסח וירכז אותם בנפרד:
מוצרים שצריכים מקרר יהיו ארוזים בנפרד בפינת המקרר.
מוצרים שאינם צריכים מקרר יהיו ארוזים בנפרד.

כך גם בעניין העוגות: אם את חוששת שתנור האפיה לא הוכשר כראוי, תמנעי מלאכול עוגות.

לסיכום - אין בבית הזה חמץ.
כן צריך להפריד (בדרכי נועם ואהבה) בין המוצרים הכשרים ושאינם כשרים.
להמנע ממאכלים שיש ספק לגבי כשרותם.

והאמת והשלום אהבו - חג שמח!