"ויהי בחצי הלילה" - דבר תורה לפסח

חדשות כיפה חברים מקשיבים 02/04/15 01:27 יג בניסן התשעה

שאלה

[אמצע הלילה]...

יש [משהו מיוחד] בשעה הזאת. בין אם תכננתי להיות ערה, ובין אם נתקעתי עם תורנות שמירה, מבחן מטריד, או תינוק בוכה.

ה[שקט] הזה - קצת פחד, קצת התרגשות...

אין ספק שזו שעה מיוחדת!

לקראת סוף הסדר, ממש באמצע הלילה המיוחד הזה, יש שנהגו לשיר את הפיוט "[ויהי בחצי הלילה]".

(הנה קישור למי שאצלם בבית לא נהגו. אתר הזמנה לפיוט: http://www.piyut.org.il/textual/351.html )

אז מה יש בפיוט הזה? [שיעור היסטוריה].

מסתבר שפסח, ובכלל החגים שלנו, הם [חגים של היסטוריה].

החל מיציאת מצרים ועד ליום העצמאות ויום ירושלים אנחנו זוכרים.

אז מה יש לנו פה?

שרשרת ניסים שהתרחשו באמצע הלילה. חלקם כנראה בליל הסדר.

נביא פה רק כמה בשביל לטעום:

זה מתחיל עם האבות, עובר כמובן דרך מכת בכורות, מפלת סנחריב מול חומות ירושלים וסיפור פורים ("[בלילה ההוא נדדה שנת המלך]" זוכרים?).

למה בעצם חשוב לנו השיעור היסטוריה הזה, בחג שהוא גם ככה שיעור היסטוריה אחד גדול?

למה כל הלילה מספרים ועושים לנו בגרות בתנ"ך ובגרות בהיסטוריה?

ועוד עושים זאת ב[זמן ממש לא מתאים] - באמצע הלילה, אחרי האפיקומן ואחרי ההלל...

הרי מחר יש תפילה ארוכה של חג, צריך זמן [לישון]...

אלא שמתקני ההגדה מביאים לנו את השיעור היסטוריה הזה [דווקא] כי אמצע הלילה.

לא, זה לא בשביל שנרדם...

[אמצע הלילה זו לא רק שעה ביממה].

ישנן גם [תקופות] שהן "אמצע הלילה",

תקופות של חושך גדול, תקופות של הסתר פנים, תקופות של קושי וצרות.

ואז באים אלינו, באמצע הלילה הזה, באמצע הגלות הזו שעוד לא יצאנו ממנה לגמרי - ומספרים לנו על [הניסים הגדולים של אמצע הלילה]!

כדי לספר לנו שגם אם חשוך ומפחיד לנו, ונדמה לנו שנשארנו לבד - זהו זמן של ניסים, של [גאולה גדולה]!

[זה הזמן שהקב"ה איתנו]!!!

הפיוט נגמר בצפייה לגאולה השלמה:

"קָרֵב יוֹם אֲשֶׁר הוּא לֹא יוֹם וְלֹא לַיְלָה

רָם הוֹדַע כִּי לְךָ הַיּוֹם אַף לְךָ הַלַּיְלָה

שׁוֹמְרִים הַפְקֵד לְעִירְךָ כָּל הַיּוֹם וְכָל הַלַּיְלָה

[תָּאִיר כְּאוֹר יוֹם חֶשְׁכַת לַיְלָה]..."

ברשותכם נמשיך את שיעור ההיסטוריה הזה עוד קצת הלאה, אל תקופה שמחבר של הפיוט לא הכיר.

[פסח של שנת תש"ח].

מלחמת העצמאות בעיצומה, בן גוריון יכריז על [הקמת המדינה]