זכויות יוצרים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/04/15 14:37 יב בניסן התשעה

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב!

אני סטודנט , ואני משתמש הרבה בלימוד מהאינטרנט ולימוד מספרים בספריה. חשוב לי לציין הרב שאני לא רוצה לפגוע בזכויות יוצרים ולכן אני שואל את השאלות.

יש לי כמה שאלות :

1. כאשר אני לומד מהאינטרנט כגון: שומע הרצאות (מיוטיוב ומאתרים נוספים) , קורא מאמרים וסיכומים. האם אני אמור לבדוק כל פעם , אם החומר או ההרצאה הועלו לאינטרנט באופן חוקי? או שאני יכול לסמוך על כך שהכול בחזקת כשר (שהבעלים העלה את החומר), אלא אם כן יוכח לי אחרת?

2. אני מוציא הרבה ספרים מהספרייה, על מנת ללמוד. הרבה מהחומר שכתוב בספר אני כותב בכתב ידי על דפים. האם יש בכך בעיה של זכויות יוצרים? כי יוצא בעצם שאני אוכל ללמוד אחר כך מהדפים שלי ולא מהספר.

האם זה נחשב למעתיק?

חשוב לי לדעת הרב את ההלכה, על מנת לא לפגוע בזכויות יוצרים.

בברכת תודה וחג שמח!

תשובה

שלום וברכה
יישר כוח על ההקפדה בתחומים אלה.
א. קשה מאוד להכריע בשאלה החשובה שלך לגבי נקודת המוצא של חומר שנמצא באינטרנט – האם ה"מוחזק" הוא שהוא חוקי, אלא אם כן מוברר אחרת, או להפך. נראה לי כי ככל שהולכת וגוברת האכיפה על חומר שהועלה שלא כדין, ויש מאבק בינלאומי על נושאים מעין אלה, ומדובר באתרים מסודרים – ניתן להניח כי החומר הועלה כדין. אולם זו סברת עצמי, וקשה למצוא לכך סימוכין, בשל העובדה שאין מקורות של ממש העוסקים בנושאים אלה.
ב. אין איסור לסכם את האמור בספרים ולאחר מכן להשתמש בסיכומים האלה. זכויות יוצרים אינם מגיעים לסיכומים אלה.

כל טוב