האם שר האמון על כספי ציבור יכול להיות גנב לשעבר?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/03/15 18:25 ג בניסן התשעה

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

האם יעלה על הדעת ששר לשעבר שהורשע בקבלת שוחד ובגנבה מהקופה הציבורית בסכומי עתק וישב מספר שנים על כך בכלא, ישוב עכשיו אל החיים הפוליטיים וימונה לשר בכיר האמון על מיליארדי שקלים?!

ומה אם אותו שר גם חובש כיפה?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

על הנושא הזה כתבתי מאמר גדול, שהופיע בקובץ של אוניברסיטת חיפה והמרכז לאתיקה:
http://www.kotar.co.il/kotarapp/index/Book.aspx?nBookID=97376326
את המאמר ניתן לקרוא כאן:
http://www.ypt.co.il/show.asp?id=55220

עיקרו של הטיעון: יש דרך של תשובה ותיקון בתורת ישראל, והיא אפילו מאפשרת לשוב אל המעמד הראשוני ואל תפקיד שר. שערי תיקון ותשובה לא ננעלים.
אולם, תנאי ראשוני והכרחי לכך (אדגיש כי זהו תנאי הכרחי אך לא תנאי מספיק) הוא ההודאה הציבורית בחטא ובעוון. גם תוס' התייחסו לנושא זה בשעה שהסבירו את היחס שבין תשובות ראובן לתשובת יהודה. ההודאה כמובן מחייבת גם קבלה לעתיד, והבהרה כיצד הוא לא יהיה ככלב השב אל קיאו.
המשפטים של "שילם את חובו לחברה" הם משפטים שאין להם שום משמעות לגבי הנושא הזה. הם רלוונטיים לעיקרון דומה (אך לא זהה) מבחינה הלכתית של "כיוון שלקה - הרי הוא כאחיך", אולם כדי לשוב לתפקיד ציבורי יש צורך ב"צדקה ממני". אם המורשע אינו מודה - הוא אינו יכול לשוב לתפקיד ציבורי. ואף אם הוא טוען כי מערכת המשפט עיוותה משפט - הוא אינו יכול להיות בעל תפקיד ציבורי שיש לו אחריות קולקטיבית על מערכת משפט שלטענתו היא עושה עוול.
במקום בו אין הודאה ודרכי תיקון לעתיד - לא ניתן לדבר על קבלת תפקיד ציבורי, וזה מנוגד מאוד לדרכי היושר והתשובה של התורה.

כל טוב