דין מטבע או שטר מזוייף שקיבלתי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/03/15 22:19 ב בניסן התשעה

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

ראיתי שנשאלה לרב צבי יניר שאלה לגבי מטבע מזוייף וזה העלה בי שאלות.

אם נניח נסעתי באוטובוס ושילמתי לנהג והוא נתן לי עודף מטבע של 10 ש"ח ואחרי הנסיעה אני ניגש לקיוסק לקנות מיץ ומשלם באותו מטבע של 10 ש"ח למוכר והמוכר אומר לי שהוא מצטער אבל המטבע הזה מזוייף ואינו מוכן לקבל אותו.

מה שאני יכול וניתן לעשות זה לנסות שוב ושוב לשלם באותו מטבע "מזוייף" ובטוח מישהו בסוף יקבל אותו.

האם זה מותר?

מדוע אני צריך לספוג את ההפסד אם ניתן לי עודף עם מטבע מזוייף וקיבלתי אותו בתמימות?

הרי כיום מסתובבים מטבעות רבים מזוייפים בעיקר של 10 ש"ח והם עוברים מיד ליד ובסופו של דבר משמשים ככסף לכל דבר, אז למה דווקא אני אמור לזרוק את המטבע לפח ולהוציא אותו מהמחזור? הרי לא אני זייפתי את המטבע הזה.

תודה

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הבירור.

אינני מבין את הסברא ההפוכה.
נגרם לך נזק ונעשה לך עוול.
נתנו לך מטבע או שטר מזויף.
למה שהדבר הזה יתיר לעשות עוול לאחרים ?
הסברא שאתה מעלה - זה לא עושה עוול כי כולם משתמשים בזה כמו בכסף - נעצרת בנקודה מסוימת, ואפשר שזה שאתה נותן לו את המטבע המזויף יהיה החוליה האחרונה בשרשרת, ואתה למעשה גוזל אותו ברמאות ?

כל טוב