הכשרת הדירה לפסח

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/03/15 09:59 ב בניסן התשעה

שאלה

שלום, אני עושה שירות לאומי בארה"ב ונמצאת בדירה יחד עם עוד בת שירות, במהלך כל השנה הוצאנו הרבה כסף כדי למלא את הדירה באוכל וגם משפחות מהקהילה עשו לנו קניות, כך שעכשיו הדירה שלנו מלאה בחמץ.

בפסח אי"ה נעבוד בבית מלון כשר כך שלא נשהה בדירה.

האם מספיק למכור את הדירה לגוי או שאנחנו צריכות להכשיר את הדירה למרות שלא נשהה בה? ואם מספיק למכור לגוי, האם אנחנו צריכות לזרוק ( או לשרוף) את החמץ הגמור למרות שמדובר בהרבה כסף בשביל בנות שירות ולהפסד גדול בשבילנו?

במידה ומספיק למכור לגוי ואנחנו לא מכשירות את הדירה, האם אנחנו יכולות לקיים את מצוות ביעור חמץ בבית כשר של משפחה מהקהילה או שמה אנחנו לא חייבות לקיימה?

תשובה

שלום וברכה

ראשית, בהצלחה גדולה בשליחות שלכם.
מכירת חמץ תוקנה בדיוק למצבים האלה, לאמור: אני מתנגד מאוד למכירת חמץ הנעשית במשק הביתי המקובל, וזו עקיפת ההלכה. המכירה תוקנה למצבים של הפסד מרובה, כפי שאתם מצויות כעת, ועל כן מותר למכור את הדירה ואת החמץ שבה לגוי, ואז אין אתן עוברות על בל ייראה ובל יימצא. יש הנוהגים שלא למכור חמץ גמור, אולם במקרה דנן אין לזה סיבה מיוחדת.
אם אתן מוכרות את החמץ שלכן הוא לא דורש ביעור, וממילא אי אפשר לקיים את מצוות הביעור בהקשר זה.
האם יש טעם לקנות יום קודם 'בייגל' כדי לשרוף אותו למחרת ? יש צדדים לכאן ולכאן, ואני נוטה יותר לעמדה שאין בזה טעם, וזה מלאכותי.

כל טוב ופסח כשר ושמח