האם אלוהים הוא יחיד

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/03/15 07:16 ב בניסן התשעה

שאלה

שלום,

בספר בראשית, כשמתואר רצונו של אלוהים לברוא את האדם, כתוב: " ויאמר אלוהים, נעשה אדם בצלמנו כדמותנו" (א, כ"ו ).

יש לי קושי עם המשפט - המשפט מתואר בלשון רבים, והרי עד אז אלוהים שכן לבדו בעולם. מדוע אם כן הוא מדבר בלשון רבים? האם יכול להיות שאלוהים מורכב ממספר ישויות? מדוע לא נכתב "בצלמי, כדמותי"?

תודה, מור.

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה טובה מאוד, וההוכחה לכך שהרמב"ם פותח את ספרו "מורה הנבוכים" בדיון בשאלה זו ובדומיה.
התורה מדגישה אין ספור פעמים את יחידאותו של הקב"ה. לפיכך, השאלה היא שאלה לשונית ולא שאלה תיאולוגית - למה התורה המדגישה את היחידות של הקב"ה נוקטת כאן בלשון רבים ?
אחת התשובות המוצעות לשאלה זו היא שריבונו של עולם העניק את "צלם אלוקים" גם למרחב גדול יותר של הבריאה. הפסוק הזה מלמד כי הוא עומד להעניק את "צלם אלוקים" לאדם, ולברוא אותו בצלמו וכדמותו, והוא מדבר על ברואים אחרים שאף להם הוא העניק את צלם אלוקים, ועל כן הוא אומר להם "בצלמנו" "כדמותנו".

כל טוב ויישר כוח על תשומת הלב