חדשות כיפה הרב דוד לוי 19/03/15 06:16 כח באדר התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב,

נסעתי לחול וחבר מהעבודה (לא שומר תורה ומצוות)ביקש שאקנה משקה חריף מיוחד (שכר שנעשה מצימוקים) שעלותו יקרה 400 שח.

מצאתי את המשקה ומרוב התלהבות שהדבר יגרום לו שמחה קניתי את המשקה והבאתי לו.

בהתלהבותי שכחתי לבדוק כשרות .

האם בדיעבד היתיי צריך לומר לו שלא מצאתי ולהפסיד את הכסף?

אכ כיצד חוזרים בתשובה על עברה שלפני עיוור?

בברכה,

שלומי

תשובה

שלום לך ,

[אסור לשקר] לכן ברור שאסור לך לומר שלא מצאת אם לא חפשת.
באיסור כל כך חמור כמו משקה שנעשה מצימוקים (איסור יין נסך בנוסף לשאר איסורי כשרות) היה עליך להתנות איתו מראש שאינך קונה מוצר לא כשר.
אם לא התנת מראש אז היה עליך לחזור ולומר לו שלא קנית לו כיון שלא מצאת כשר (אם אכן אין משקה כזה כשר)

הדרך לחזרה בתשובה היא להרבות בפירסום לחברים ש[אינך קונה להם דברים לא כשרים].
עיקר הבעיה היא שיש נורמה חברתית 'מה זה משנה לך יש יהודי שאוכל אוכל שאינו כשר וזה כאילו זכותו'. אם מעתה בשנים הקרובות אני תזדעזע בפניו מכל יהודי שאוכל/ קונה ללא תעודת כשרות - זו תקנתך.

בברכה ובהצלחה דוד לוי