השכרת רכב מחברת פוקס בקליפורניה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 10/03/15 03:06 יט באדר התשעה

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

שמי שיראל ואני בת שירות בפלורידה,

בינואר האחרון אני ושלושת חברותיי נסענו לקליפורניה משך שובעיים והשכרנו רכב מחברה בשם פוקס, חברה עולמית אמריקאית.

שילמנו 961 דולר (שזה כ4000 ש"ח)

לאחר שבוע גילנו שחזר 945 דולר לחשבון שלי, (שילמנו דרך האשראי שלי והכל חזר אליי)

התקשרתי אליהם והם טענו שיסדרו את זה ויחזרו אליי, הם לא עשו זאת, כעבור שבועיים התקשרתי כמה פעמים ולא הצלחתי לתפוס אותם, כאשר הצלחתי הפקידה טענה שהיא לא יודעת מה אפשר לעשות והיא תחזרו אליי, מה שגם זה לא קרה.

היום התקשרתי אליהם שוב והיא שוב לא ידעה מה לענות לי, היא אמרה שאנסה להתקשר לחברה שנמצאת ממש בלוס אנג'לס, עכשיו אני חייבת לציין שהתקשרתי לחברה שנמצאת פה בפלורידה למרות שההשכרה שלנו בוצעה בלוס אנגלס-סן פרנסיסקו, אך כמו שציינתי זו חברה עולמית, כך שכל הפרטים של ההשכרה שלהם שמורים במערכת בכל חברה,

וכעת אינני יודעת מה לעשות עם הכסף, האם עליי לנסות להתקשר שוב או שאנחנו יכולות להשתמש בו ולתרום כמות מסוימת לצדקה?

תודה מראש,

שיראל

תשובה

שלום

מציאות זו התבארה באופן אחר במסכת בבא קמא במעשה דשמואל (דף קיג) והיא נקראת בהלכה 'טעות הגוי', והיא מותרת.
לשיט' רוב הראשונים אפילו אם הטעה אותו בכוונה, ולשיט' המהרש"ל ואחרים רק אם טעה מעצמו. ברמ"א בחושן משפט סימן שמח הובאו שתי הסברות.
ואמנם הדין הוא כאשר לא נודע לגוי הדבר, ולכן מראש לא הייתן חייבות להזכיר להן את טעותם. אולם עתה שהם יודעים, לכאורה חייבים להחזיר מדין חילול השם כמבואר ברמ"א שם.
אולם גם עתה אינכם חייבים דבר, משום שעל אף שנודע לגוי הוא אינו גובה כלל ולכן שוב מדובר על כעין הפקעת הלואה שאין לה בו רצון או מודעות, שהיא טעות הגוי ומותר.

למעשה- הכסף שייך לך ואין עלייך עוד חובה לדאוג לדבר, וגם אין חובה לתת צדקה מכסף זה.

כל טוב