נזיקין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/03/15 09:58 יב באדר התשעה

שאלה

כשנסעתי אחורה ברכבי ביציאה מחנייה שרטתי רכב אחר מאחר והרכב היה ישן ובעל שריטות ופגיעות נוספות פחדתי להשאיר פרטים שמא בעל הרכב יאשים אותי גם בשריטות אחרות ופגיעות ועל כן העתקתי את פרטי הרישוי מתוך מחשבה שאוכל לברר את פרטי הנהג במשרד הרישוי ולשים לו פיצוי של 100 ש"ח בתיבת הדואר. בדיעבד התברר לי כי לא ניתן לברר פרטי בעל רכב במשרד הרישוי (לפחות כך נאמר לי בדואר המחובר למשרד הרישוי) שאלתי חבר שהוא חוקר פרטי אבל אמר לי שתהיה עלות משמעותית של בירור הפרטים והציע שאולי פשוט אתרום לצדקה את הסכום. כעת אני מתלבט מה לעשות ומכאן פנייתי.

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה קשה.
באופן עקרוני, החשש מפני הניצול של הודאה בנזק איננו מתיר שלא לשלם על הנזק, אלא אם כן יש סיבה מוכחת לחשש זה. בעיקר כיום, כשיש בכל פלאפון מצלמות, אפשר להתמודד ביתר שאת עם הבעיה, ואם חס ושלום ננוצל - או שנמצא את הדרך להתמודד עם זה, או שניאלץ לשלם את מחיר היושרה שלנו.
השאלה היא מה לעשות בעת הזו ?
אם אפשר לאתר את בעל הרכב - זה הדבר שחובה לעשות.
אין חובה לשכור חוקר פרטי לעשות זאת, וההלכה אומרת כי כאשר ״גזל ואינו יודע ממי גזל - יעשה בזה צרכי הרבים״.

כל טוב