אי הבנה בסוגייה בתנ"ך

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/03/15 17:10 י באדר התשעה

שאלה

לכבוד הרב שלום.

בלימוד שמואל א פרק ח', רואים כי עם ישראל מגיע לשמואל על מנת לבקש להם מלך.

אומנם, תמוהה לי בקשה זו, הרי בויק"ר, כתוב: " אמר ר' ברכיה מלך... זה משה דכתיב: ויהי בישורון מלך", וכן יהושוע נידון בהלכה כמלך (רמב"ם הלכות מלכים א, ג ).

אם כן, מדוע אנו טוענים שיש כאן חידוש בסוג המשטר, ומדוע שאול מוגדר כמלך הראשון בעם ישראל?

בברכה, ותודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה היפה.

מלך הוא מעמד המתאר יחסי גומלין בין המלך ובין אלה שהוא הומלך עליהם – העם. נכון הוא שגם משה וגם שמואל היו מלכים. אולם הצד השני של המשוואה – העם – היה שונה בצורה משמעותית. כשמשה היה מלך, למעשה לא היה "עם" במובן של טריטוריה, התנחלות, התיישבות, והתנהגות בינלאומית כשל עם. מה שהיה הוא שבט ענק נודד במדבר, אוכל מן היורד מן השמיים, ומונחה על ידי עמוד אש וענן. על כן, על אף שמשה היה מלך – מלוכה במובן הזה לא הייתה.
זו הסיבה ששאול נחשב כמלך הראשון, כי שם לראשונה מדובר על מלוכה במובן המלא של הקשרים בין מלך ועם ונסיבותיהם.

האם תשובה זו מתקבלת על דעתך ?

כל טוב