קשה לי עם התפילה - למה צריך דוקא בנוסח ובמילים האלו?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 26/02/15 15:56 ז באדר התשעה

שאלה

קשה לי להתרכז בתפילה. כל פעם שאני פותחת את הסידור ישר יש לי אלפי דברים יותר חשובים שעליהם אני רוצה לחשוב. אני בכלל לא מתכוונת במילים וסתם מתפללת כי חייבים. אני יודעת שהתפילה נועדה עבורי אבל אני בכלל לא מרגישה את זה. בימים שאני קמה מאוחר ולא מתפללת, אני לא מרגישה הבדל. לעומת זאת קל לי לבטאות את עצמי בכתיבה. אני כותבת לעצמי מה קרה, מה אני חושבת ועוד הרבה דברים אחרים.. מה מיוחד בתפילה שאני אמורה להתפלל במילים ולא בצורה אחרת? ולמה אני לא יכולה פשוט כל בוקר לכתוב במקום להתפלל? תודה

תשובה

לק"י

שלום לך!
קראתי כמה פעמים את השאלה שלך.
מתך השאלה שלך עולה רצון אדיר לדיבור עם ה´, אבל בדרך שלך.
שאת תצליחי לבטא את עצמך בצורה הטובה ביותר ובמילים שלך.
זה דבר אדיר מה שנמצא פה בין השורות ובעז"ה הרצון הזה רק ימשיך לגדול!
אם נחלק את השאלה לשנים יש את החלק שמדבר על המסיחים, המחשבות שקופצים לנו לראש בשעת התפילה, והחלק שנודע בצורת ההבעה.
אני מאמין שמתוך זה נוכל לענות על מה התפילה עושה לנו.

[לא מצליחה להתרכז]
הרבה פעמים אנחנו מנסים להוציא את כל המחשבות שיש לנו מהתפילה ולהתרכז במה שכתוב.
הענין הוא, שזה לא מה שדורשים מאיתנו.
התפילה עצמה היא עבודת הלב, מה שאומר שהדברים שיושבים לנו על הלב מתבטאים בתפלה.
לצערנו, כולנו מכירים אנשים שזקוקים לרפואה. זה לא שאנחנו לא צריכים לחשוב עליהם בתפילה אלא כן לחשוב ולהתפלל עליהם, רק במקום הנכון.
טוב נו זו היתה דוגמא קלה. אבל מה עם דברים שממש לא קשורים?
לכל דבר יש מקום בתפילה ואם צריך עזרה לחשוב איפה אפשר לקחת את המחשבות ולבא אותן בתפילה אנחנו פה לעזור כמה שנוכל.
התפילה לא נועדה להגביל לנו את המחשבות אלא הייתי אומר שבתפילה אנחנו מסדרים את המחשבות.
לא רק שאנחנו פונים אל ה´ בשבח, בקשה ותודה אלא אנחנו מסדרים את התפילה לפני זה ויודעים מה אנחנו הולכים להתפלל.
כשאת צריכה לחשוב על מה את אומרת לפני שאת אומרת ,יש פה דבר אדיר, שזה בעצם מה שאת מחפשת אולי בכתיבת התפילה.
היכולת לארגן ולסדר את הדברים, לראות מה את מתפללת ואיך המבנה הכולל שלו נראה.
אז לכאורה למה לא לכתוב את התפילה? למה להגיד אותה?

[לדבר או לכתוב?]
זה ברור שיש כמה רמות של הבעה ביניהם גם דיבור וכתיבה.
לכל רמת הבעה יש משהו שמיוחד אצלו, אבל יש גם מינוס.
כדי להסביר את זה נביא את זה מתוך משל.
אם היינו יכולים לבחור אם לשחנ"ש בכתב או בעל פה, נראה לי ברור שכולנו היינו בוחרים בעל פה.
למה?
יש לא מעט סיבות, אבל אחת מהן היא שיש בהתבטאות בעל פה משהו שחסר בכתב.
גם עכשיו אני בטוח שאת מרגישה שבכתב יש משהו שהוא אולי מבטא יותר מרחק.
ככה זה הכתב, לעומת מה שאומרים בעל פה.
המילים יוצאות מיד מהגוף, הן לא מעובדות אלא מבטאות בצורה הכי טובה את מה שיש בפנים.
למה שכתוב יש תהליך (סינון, יישור ועוד) עד שהוא עובר מהלב, דרך היד לעיפרון או לעט שנמצא לידנו ולנייר שמולנו.

[לסיכום,] אנחנו רואים שהתפילה היא לא כזו שמגבילה אותנו אלא עוזרת לנו לעשות סדר בכל המחשבות, כמו שאולי היינו רוצים לעשות בכתיבה על דף. עם זאת, חשוב לזכור על ההבעה הכי ישירה שנעשית כשהיא על ידי השפה, בדיבור.
יש עוד הרבה שאפשר לכתוב ולהסביר ואם תרי שנרחיב על הנושא עוד, או על נושאים אחרים את מוזמנת לכתוב לנו בשמחה.
הרבה הצלחה!
נתנאל
netanelweil@gmail.com