קלמנטינות מפרדס

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 15/02/15 06:57 כו בשבט התשעה

שאלה

שלום לכבוד הרב,

לפני כיומיים אבי הביא לנו שקית קלמנטינות , יש לציין שאבי מסורתי ואינו מקפיד כ"כ על שנת שמיטה, לצערי..( אני נושאת תפילות שיתחזק הוא וכל משפחתי בע"ה.)

בעלי שאל אותו מהיכן הקלמנטינות והוא אמר שזה מפרדס, מעבר לכך לא הוסיף, לנו לא כ"כ ברור מאיזה פרדס? האם נלקח ברשות או לא..וכו'..

ייתכן שייפגע אם "נתחקר" אותו לגבי זה כי אבא שלי הינו אדם רגיש.

האם מותר לנו לאכול מהקלמנטינות האלה?

האם עדיף לזרוק אותן (האם זה אינו בל תשחיט?)

האם מותר לי לתת את זה לגן לילדים שיאכלו מזה?

תודה מראש, ויישר כח!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

כידוע עדיין לא התחלנו את שנת השמיטה בקלמנטינות. דהיינו הקלמנטינות כעת הן של ששית, יש להפריש מהם תרומות ומעשרות כדין ששית. לגבי שאלתך יש כאן כנראה שאלה של גזל, דהיינו יתכן שאביך לקח את הקלמנטינות ללא רשות, למרות שאין אנו חושדים את בני ישראל בכך. כעת הפירות הם ברשותך דהיינו הועברו מרשות אביך לרשותך והדיון מה לעשות בקלמנטינות. נראה שתחילה בודאי יש להפריש מהקלמנטינות כולל תרומה גדולה מעשר ראשון ומעשר עני. כדאי לתת את הקלמנטינות לאחר ההפרשה לצרכי רבים. אם ברור שאביך קבל רשות מבעל הפרדס לקחת את הקלמנטינות גם את יכולה לקחת את הקלמנטינות לאחר הפרשת תרו"מ.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ