בשר ויין

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 12/02/15 23:45 כג בשבט התשעה

שאלה

שלום רב

"אין שמחה אלא בבשר ויין". האם זה להלכה? והאם סעודת שבת / סעודה שלישית / סעודת מצווה חייבת להיות דווקא בבשר ויין?

אני שואל זאת כיוון שבמשפחתי אוכלים אוכל צמחוני בלבד ואדרבא, בשר כלל איננו שמחה עבורנו.

מדוע אם כן ההלכה קובעת באופן גורף ש"כך צריך להיות"?

בברכה

תשובה

שלום

בשבת אין מצווה מיוחדת לשמחה אלא לשביתה ממלאכה, עונג וכבוד. היין הוא חלק ממצוות הזכרון, ולכן בקידוש חובה לשתות רביעית. יותר מכך, אין חובה אם היין לא מענג.
הבשר הוא חלק ממצוות עונג מדברי נביאים, ותלוי בהנאה אישית. אם לא נהנים, אין עניין לאכול.
ביו"ט יש עוד עניין, של שמחה כפי ציווי הכתוב, ומתקיימת בבשר שלמים וביין.
בימינו שאין שלמים נחלקו הראשונים לגבי בשר, ולמעשה אין חובה בבשר אם לא מתענג מכך.
יין יש להשתדל לשתות ביו"ט, משהו טוב שנעים לחיך שלכם, שזה כן מובא בגמ' גם בימינו שאין בימ"ק עדיין.

כל טוב