גזל/גניבה מגוי

חדשות כיפה הרב דוד לוי 12/02/15 00:17 כג בשבט התשעה

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה !

שאלה חשובה

שהייתי בחוץ לארץ ישנתי באכסניה בשל כך לקחתי את המפתח

של החדר בוא ישנתי ובאתי איתו לארץ

עכשיו .. אני רוצה להחזיר את המפתח הזה לפחות אבל אני לא יודע לאן ולמי אני צריך להחזיר את המפתח הזה

אני באמת לא זוכר איפה המקום הזה נמצא

מה עליי לעשות ? האם צריך להמין שוב טיסה ו לחפש במבוכה את המקום הזה ?

יהודי שהיה בחוץ לארץ וגנב או גזל מגוים

ובא עם הגזילה או הגניבה לארץ

ולא ידע על העונש של גזל

נניח שהוא רוצה לחזור ולהחזיר את הגזלות שעשה

איך הוא יחזיר את הגזלות האלה ?

אם הוא לא זוכר לאיזה מקום הוא צריך להחזיר

ואיפה המקום הזה היה

שאלות מאוד קשות תודה אם תעזרו לי

אולי אחת השאלות הקשות ששאלו אתכם אני מתאר לעצמי

כי לא מצאתי תשובה חותכת לכך בשל הבעיה הזאת שאין לה תשובה

תשובה

שלום לך

[א.]
אדם שגזל חייב במצוות עשה להשיב את הגזילה, ואפילו יצטרך ללכת לקצה העולם בשביל פרוטה - לכל סכום של גזילה.

עליך להשיב את המפתח אלא שבמקרה שלך הענין פשוט יותר - תאתר את המלון דרך הקבלה של המלון או את התשלום בכרטיס אשראי, תתקשר אליהם, תתנצל, ותבצע העברה בנקאית של הסכום אותו הם מבקשים (עלות המפתח והטרדה וכד'). זכור שבבתי מלון מסוימים המפתח עולה אלפי שקלים.
במקרה שלך יש גם חשש חילול השם בכך שישראלי לקח מפתח ולא החזיר.

אם לא תצליח להחזיר - ישאר עוון זה בידך עד שתצליח.
לא כל מה שעושים בחיים ניתן לתקן.

[ב.]
1. אדם, כל בן אדם, צריך להזהר בממון חברו ובודאי שלא לגזול ללא קשר עם העונש על כך.
מי שתכונה טבעית זו חסרה לו - ראוי שיערוך חשבון נפש עמוק על כל התנהגותו.
2. לצערנו בהרבה עבירות לא ניתן לשוב בתשובה - אין אפשרות. כמו שאין אפשרות להחיות את הנרצח או לתקן איסורי עריות וכד' - כך זה לפעמים גם המצב במקרים שאתה מתאר.
3. איסור גזל הוא לכל בני האדם ולא רק לבני ישראל.
ע"פ ההלכה (עיין במשנה תורה לרמבם הלכות מלכים) אדם שאינו יהודי שעבר על איסור גזל חייב מיתה. גם ללא התראה וגם אם רק עד אחד ראה את המעשה. - זה ציווי הקב"ה לכל בני נח ולא ניתנת להם 'הזדמנות שניה' - וכד'. הוא פשוט מסולק מהעולם הזה - עולמו של הקב"ה.

בברכה ובהצלחה דוד לוי