הלכה בעינייני שמיטה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/02/15 07:35 כא בשבט התשעה

שאלה

שלום רב,

במסגרת לימוד הלכות שמיטה נשאלה בכיתה של בני שאלה ולא מצאו עליה תשובה.

אחד הילדים שאל מדוע לא מצינו ששומרים קדושת שביעית בלחם העשוי מחיטה. וענה אחד הילדים שזה בגדר "בטל פרי מברייתו". אז שאל אחד הילדים: "למה ביין כן מצינו קדושת שביעית?" ולא מצאו תשובה.

האם נכונה תשובת הילד שבלחם/מצות אין קדושת שביעית מטעם שבטל פרי מברייתו? ומה התשובה לגבי יין/מיץ ענים?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

לא שומרים קדושת שביעית בלחם כיוון שכל החיטה שבארץ היא מחו"ל. ישראל מייצאת את החיטה המקומית ומייבאת חיטה מחו"ל. יש מעט מאד חטה מקומית ובייחוד חטה קמח מלא, אבל זה מגיע מהיתר מכירה שאין בכך קדושת שביעית. כך שבעצם אין תבואה שעושים ממנה לחם שיכול להיות קדוש בקדושת שביעית. ברור שהתבואה שיכולה להיות קדושה בקדושת שביעית היא זו שתקטף רק לאחר פסח.
כמו כן רוב החיטה זורעים אותה בשנת השמיטה א"כ אי אפשר שתהיה קדושה בקדושת שביעית, אלא רק מהיתר מכירה שאין בה קדושה.

ד"ש לבן

יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ