השמועה אומרת ש... - דבר תורה לפרשת יתרו

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/02/15 15:49 טז בשבט התשעה

שאלה

האירוע המרכזי שמופיע בפרשה שלנו- פרשת "[יתרו]" הוא מתן תורה וקבלת עשרת הדברות במעמד הר סיני.

אך לאירוע המרכזי הזה, [קודם אירוע נוסף]:

תיאור הגעתו של יתרו אל המדבר, פגישתו עם משה ואהרן וזקני ישראל והקרבת קורבנות תודה על הניסים שנעשו לישראל ביציאת מצרים.

לכאורה, [נדמה שאין קשר] בין שני חלקי הפרשה.

אבל מכיוון ש[הפרשה כולה] נקראת על שמו של יתרו - כנראה שגם לחלק השני - מתן תורה - יש קשר ליתרו,

ננסה להסבירו על פי דברי ה[אדמו"ר מפיסצנא, בעל ה"אש קודש]".

בפתח הפרשה מתארת התורה כך:

"[וישמע יתרו כהן מדין חותן משה את כל אשר א-להים למשה ולישראל עמו כי הוציא ה' את ישראל ממצרים]".

על כך שואל [רש"י] שאלה: "[מה שמועה שמע ובא?]"

והוא גם עונה מייד את התשובה: "[קריעת ים סוף ומלחמת עמלק]".

לכאורה הדברים תמוהים! הרי התורה מספרת מה שמע יתרו: "[כי הוציא ה' את ישראל ממצרים]",

אז מדוע רש"י [שואל בעצמו] את השאלה - "מה שמועה שמע ובא"?

זאת ועוד, מדוע רש"י [עונה תשובה אחרת] מזו שעונה התורה - "[קריעת ים סוף ומלחמת עמלק]"? הרי התורה מתארת בפסוק שיתרו שמע על [יציאת מצרים]!

מוכרחים להסביר שרש"י שואל שאלה אחרת.

שאלתו של רש"י היא "מה שמועה שמע ובא" כלומר - [מה גרם] ליתרו לעזוב את ביתו ולבוא בעצמו למדבר?

הרי אם רצה להתגייר הוא היה יכול [להשאר בביתו] ולבקש מחתנו משה רבנו שישלח לו שליח שיגייר אותו וילמד אותו את המצוות!

על כך, התשובה של רש"י היא - שמה שגרם ליתרו [לבוא אל המדבר] הם קריעת ים סוף ומלחמת עמלק.

עמלק כזכור בסוף הפרשה הקודמת, יצא להלחם בישראל מייד לאחר קריעת ים סוף בשיטה של "[אשר קרך בדרך ויזנב בך]", הוא ניסה "[לקרר" את ההתלהבות של עם ישראל] לאחר קריעת ים סוף וניסה לזנב בנו.

עמלק חשב שמכיוון שעם ישראל נמצא בדרך, במדבר, בתנאים לא נוחים ועדיין לא הגיע לארץ ישראל - יש לו סיכוי לגבור ולנצח. אך הוא נכשל בכך.

מה הסיבה שעמלק לא הצליח לנצח את ישראל גם אם הם נמצאים בדרך ולא במצבם הטבעי בארץ ישראל?

התורה, כפי שמסופר בהמשך הפרשה, ניתנה לעם ישראל [דווקא במדבר], בדרך, לא בתנאים הטובים ביותר שניתן לחשוב עליהם.

הסיבה לכך היא [כדי שלא נחשוב שצריך לקיים את התורה רק כשזה נוח וזה טוב], ורק כשאנחנו נמצאים בארץ ישראל לאחר שהגענו אל המנוחה והנ