סעודה רביעית

חדשות כיפה הרב דוד לוי 10/01/15 18:29 יט בטבת התשעה

שאלה

שבוע טוב וישר כח לאתר המעולה הזה(: יש לי שאלה.. האם סעודה רביעית היא חובה? לגברים ולנשים? ואם המשפחה שלי לא כל כך בקטע של סעודה רביעית.. יש דרך אולי לגרום לרצות ב"ה.. ומה עדיף סעודה שלישית או רביעית? תודה ושבוע טוב(:

תשובה

שלום לך

סעודה שלישית היא חובה.

סעודה רביעית היא מנהג טוב ולא חובה.
יש לה כמה משמעויות -
בפשט - אם אינך אוכל סעודה רביעית הרי שסעודת שלישית היתה להנאתך במקום ארוחת ערב ולא לצורך המצווה.
לכן כדי שסעודה שלישית תהיה 'לשם שמים' אוכלים סעודה רביעית.
בסוד - יש מעלה בסעודה רביעית שיש עצם שממנה מגיע תחית המתים שהיא ניזונת רק ממנה
(בהסבר שלי: =מאכילה שמגלה שהמצוות שלנו הם לשם שמיים).
לענ"ד אין הבדל בין שתי המשמעויות.

בהלכה נאמר שלסעודה רביעית צריך לערוך שולחן ומספיק לאכול כזית פת.
(גם נכון לסעודה שלישית ויש המצריכים כביצה פת בסעודה שלישית).

ניתן גם להקל ולאכול בסעודה רביעית רק מזונות.
כמובן שמי שזו בשבילו 'אכילה גסה' - עדיף שלא יאכל.
בכל מקרה סעודה שלישית היא חובה ואם רוצים ניתן להקטין אותה ואז אין בעיה (לפחות בחורף) לאכול גם סעודה רביעית.

בברכת שבוע טוב דוד לוי