כיסוי הראש בטלית ע''י רווק

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/01/15 12:11 יח בטבת התשעה

שאלה

[כב' הרב: שלחתי שאלה זו בתחילת השבוע לאתר מורשת, אך אני שולח אותה בשנית לכאן בבקשת סליחה אם הרב כבר ראה אותה ולא הספיק לענות עליה.]

כב' הרב שרלו, אחדשה"ט!

בשבועות האחרונים החל בני, בן 16, לכסות את ראשו עם טליתו במהלך תפלת שחרית. יש לציין כי אנו נוהגים לפי מנהגי אשכנז וחרף העובדה שלא לבשתי טלית גדול עד לאחר שהתחתנתי, הוריתי לבניי ללבוש טלית גדול בהגיעם לגיל מצוות וכך עושים. בבית הכנסת שלנו ואף בישיבה בו לומד, אין הרווקים נוהגים לכסות את ראשיהם בטלית, וזאת בהתאם לשיטת המגן אברהם (או"ח ח:ב, וז"ל: "משמע בקדושין דף כ"ט שבחור שלא נשא אשה לא היה מכסה ראשו בטלית אפילו הוא ת"ח").

אך ראיתי שהרב יעקב עמדין תמה על המג"א וקבע במור וקציעה (או"ח ס' ח') שאין לחלק בין נשואים לבין רווקים, וכן מצדדים עוד שורה של פוסקים כגון החתם סופר ולבושי מרדכי, כמפורט בספר מנהג ישראל תורה (או"ח סי' ח' אות ד'), וז"ל: "מור וקציעה בסי' זה והבאר היטב לקמן סו"ס י"ז חולקין עליו דשם בקדושין לא מיירי מטלית של מצוה, וא"כ בין נשוי ובין אינו נשוי ת"ח ואינו ת"ח כולם צריכין לכסות ראשם בטלית, ובס' ספרא רבה דישראל (פרק י"ב) מביא בשם החת"ס שדחה ראיות המג"א מטעם אחר דבזמן הגמ' הלכו כל היום מעוטף בטלית וזה לא שייך גבי פנוי, אבל בשעת התפלה אף פנוי יעטף ראשו בטלית, וכן הובא בשו"ת לבושי מרדכי (מהדו"ת סי' ב') דבבית מדרשו של הגאון בעל אמרי אש זצ"ל גם הבחורים הי' מתעטפים על ראשיהם, וכן הובא בס' ויגד משה על עניני נשואין (נדפס בסוף ספר שלחן העזר) שהגה"צ ר' מיכל פאפער ז"ל מסערדהעלי הנהיג את בני ישיבתו שיתנו הטלית גם על ראשם בימי בחרותם."

אשר על כן, האם עליי להעיר לבני שכיסוי הראש בטליתו נוגד את המנהג המקובל ונתפס כעניין לא נורמטיבי (אם כי יש לציין שלמיטב ידיעתי לא רב בית הכנסת ולא רבו ולא כל אדם אחר העיר לו על כך) או שמא מוטב לו להמשיך ולהתפלל עם ראשו מכוסה בטליתו כפסיקת המור וקציעה ויתר הפוסקים הנ"ל, ובמיוחד אם כיסוי הראש מסייע לו להתרכז ולהתפלל בכוונה יתירה?

ערב שבת שלום ובברכה התורה והמצווה,

ד.

תשובה

שלום וברכה

בשל העובדה שדברי המגן אברהם נתונים במחלוקת גדולה, וגם מלשונו משמע שהדבר בכלל תלוי במנהג, ובשל העובדה שהבן שלך מתפלל יותר טוב בדרך זו וחש כי הוא עוטף את ראשו בתפילה כראוי, ובשל העובדה שמנהגים ספרדיים רבים כוללים בתוכם גם את עטיפת הראש בתפילה - יהיה נכון יותר שלא להתערב, ולהניח לבנך לעשות את מה שמחזק אותו בתפילה.

כל טוב ויישר כוח על האחריות והרגישות