צומות קלים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 08/01/15 15:23 יז בטבת התשעה

שאלה

לאחרונה בצומות אני מתחילה להיכנס לדיכאון קשה וזה גורם לי לחוסר תפקוד. בנוסף אני לוקחת כל יום תרופות. האם יש לי היתר לא לצום בצומות מלבד תשעה באב ויום כיפור?

תשובה

שלום לך,

[דכאון -] מתאים מאד להכנס לדכאון מצומות אלו - אכן חורבן בית המקדש הוא סיבה לדיכאון גדול ונורא. סמוך לחורבן אנשים לא אכלו כלל מרב צער ולכן חכמים מיקדו זאת ל 4 ימים בשנה - צומות על החורבן.
כיון שלא זכינו עדין לבנית בית המקדש, הרי שאנו אחראים להיות חרב גם היום - זו בודאי סיבה אמיתית ונכונה לדיכאון.

[חוסר תפקוד -] זה אכן מצב בעייתי. בפרט אם הוא אינו מלווה בצער ודכאון על החורבן.
על כך נאמר [אל תפרוש מן הציבור] וגם אם הצומות הללו גורמים לחוסר תפקוד - יש לצום אותם (אנשים העובדים כשכירים שנגרם להם 'חוסר תפקוד' צריכים לקחת באותו יום חופש מעבודתם על חשבונם).

[תרופות] אין בעיה לקחת תרופות בימים אלו.
לגבי תרופות המצריכות שתיה או אכילה - צריך לשאול את הרופא או הרוקח האם עדיף ליטול אותם ללא אכילה /שתיה או שצריך שלא ליטול אותם באותם שעות.

בתפילה לבנית בית המקדש במהרה בימינו והצומות יהפכו לששון ולשמחה לכל בית ישראל

דוד לוי