שדכנות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 29/12/14 02:10 ז בטבת התשעה

שאלה

שאלה בת שני חלקים.

1. השתדכנו בן זוגי ואני על ידי ארגון שנוסד על מנת לקיים מפגשי פו"פ. כשפנינו אליהם על מנת לתת להם דמי שדכנות, הם סירבו לקבל ואחר כך אחת מהן הסכימה והשאר דחו אותנו.

נתנו דמי שדכנות גם לרב היועץ שעזר לנו לסגור את השידוך ומתנה לבחורה שהביאה אותי למפגשים האלה.

עד מתי והאם צריך לרדוף אחרי מארגני המפגשים על מנת לתת להם דמי שדכנות או האם אפשר לתרום לאיזשהו ארגון?

2. אני בעצמי התחלתי לעסוק בשידוכים. נשאלתי אם אעשה שידוכים בחינם בלבד (די נדרשתי להבטיח את זה מצד מישהו מסויים כדי "לחבר מאגרי פנויים פנויות"). אחר כך חשבתי על זה... כל מי שמשדך, עמל לא מעט זמן עבור יצירת שידוכים. בן זוגי ואני עובדים שכירים ואם אקדיש זמן לשידוכים - רק יעזור לי אם אקבל שכר מפעם לפעם כשאעשה שידוך.

ידיד שלנו ניסה להיות שדכן והפסיק, כי לדבריו זה לא השתלם לו כלכלית והוא ספג הפסדים לא פשוטים.

האם יש בעיה לבקש שכר שדכנות רק בסגירת שידוך? (כשברור לגמרי שמתחילת השידוך כולל כל המאמצים למצוא בן או בת זוג למישהו יהיו בחינם לגמרי).

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

נראה לי שכיוון והבטחתם לא לקחת שכר בשדכנות, אין ראוי לקחת אפילו על הסגירה עצמה, אלא א"כ תתאמו זו עם האנשים שהבטחתם להם, למרת שההבטחה שלכם איננה נדר, אבל בכו"א מוצא שפתך תשמור. והתורה רוצה שיהיה הין שלך הין ולאו שלך לאו. על כן תתאמו בבקשה עם האנשים שעשו עמכם חסד, ותגיעו אי"ה להחלטה משותפת.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום שבי דרום