אין מזל לישראל

חדשות כיפה חברים מקשיבים 26/12/14 11:47 ד בטבת התשעה

שאלה

שלום הרב:) יש לי שאלה בנוגע ל אסטרולוגיה ואני ממש אשמח לתשובה תודה מראש!

חכמים קבעו שאין מזל בישראל אבל מה עם הגויים להם יש מזל? הרי הקב"ה קובע להם את הגורל ולפי שיטות מסוימות ביהדות לגויים יש השגחה פרטית אז האם המזל יכול לשנות את מה שנקבע להם? הרי אסטרולוגיה זה מזל

תשובה

ב"ה
שלום וברכה.
השאלה שיש לדון בה במקרה זה היא מהי משמעות הביטוי: "אין מזל לישראל".
אנחנו רגילים לחשוב שהביטוי מזל הוא ביטוי לפעולה שמגיעה במקרה ללא שליטה של האדם.
אולם, משמעותו של ה´מזל´ ביהדות היא דרכי ההתנהגות הטבעיות שקיימות בעולם, ולכן אין מזל לישראל משמעותו היא שעם ישראל אינו מתנהל כפי דרכי הטבע כמו שהגויים מתנהלים אלא לפי הנהגה ישירה מהקב"ה.
הגויים, שרחוקים מהקב"ה דרכי ההתנהלות שלהם הן הדרכים הטבעיות הרגילות, לפי ה´מזלות´.
יש עוד להוסיף שלכל יצור ויצור בעולם יש השגחה פרטית, כפי שמובא במדרש בבראשית רבה: "אמר רבי סימון אין לך כל עשב ועשב, שאין לו מזל ברקיע שמכה אותו, ואומר לו גדל", כלומר שלכל מה שנברא בעולם יש השגחה אלוקית שמלווה אותו, אך יש השגחה אלוקית שפועלת לפי דרכי הטבע הרגילות, כפי שהגויים מונהגים, ויש את הדרכים האלוקיות כפי שישראל מונהגים.
בברכת התורה והארץ
דוד
davideign@gmail.com