מבחנים של ה׳

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/12/14 02:07 כד בכסלו התשעה

שאלה

שלום

אני בן 17 לומד בישיבה תיכונית

ובזמן האחרון יחסית כמובן קורים במעגל סביבי וגם לי המון דברים קשים..

כאילו מין מבחנים כאלה שהקב״ה מציב לנו וואלה שזה קשה , קשה לעמוד בהצלחה מול המבחנים האלה..

כאילו למה ה׳ חייב לעשות שלפעמים בנאדם יהיה לו קשה? אפילו אם הוא מאמין באמונה שלמה ומשתדל כמה שיותר.

רציתי לדעת אם יש איזה משהו שיכול לעזור לי לעמוד במבחנים האלה.. וגם לדעת למה צריך אתזה..

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חייבים להבדיל באופן מאוד חד בין דיון שכלתני עיוני ובין מציאות רגשית של אדם שמתייסר בסבלו.

הסבל הוא התרחשות רגשית עזה מאוד. הסברים שכליים לא מסייעים הרבה לפתרון הקשיים הרוחניים של הסובל, גם לא תשובות והסברים על מהות הסבל ועל תפקיד הסבל לפתח צמיחה אצל הסובל.

רבים וטובים נדרשו בכל הדורות לבעיית הסבל: בתנ"ך אנחנו מוצאים תהיות בשאלת צדיק ורע לו, כך גם בדברי חז"ל בתקופתם ועד התמודדויות עם השואה הנוראה שעברנו בדור האחרון. אפשר לראות שאין שינוי בהשגחה האלוקית. הסבל הוא אחד הכוחות שהקב"ה מפעיל בעולם.

אתה במצבך, צריך למצוא את כל הכוחות שיכולים לסייע לך להתמודד עם הקשיים שלך.
כדי להתמלא כוח צריך לשמור על הכוחות שיש לך, וגם למצוא מקורות לשאוב מהם כוחות נוספים.
לחפש כל מקור שאתה יכול לשאוב ממנו כוח.
העיסוק בשאלות אמונה בנסיבות הללו מעלה לעתים את המתח והדאגה - מפני שהלב לא פנוי ולא מסוגל לאמץ שום תשובה.
כדאי להחליט שאת הבירור האמוני דוחים לפעם אחרת, כאשר הראש והלב יהיו פנויים לכך.

את מעט הכוחות שיש לך תשקיע במציאת כל משאב שיוסיף לך כוח:
להיות עם משפחה וחברים, לשתף אותם במה שעובר עליך.
להוסיף תפילות ותהלים - לעתים במקומות קדושים (מעת לעת, לא בעצבנות): בכתל, במערת המכפלה, קבר רחל, ברשב"י וכד'
חכמינו קבעו: 'תשובה ותפילה וצדקה' מעבירים את רוע הגזרה - תפעל גם בכל אלו (במידה!).
תצטרף ללימוד תורה, שמעורר שמחה ומקרב אל ד'.
אסיים בעצה נפלאה של רבי נחמן - התבודדות. לצאת למקום שקט ובודד ושם לשוחח בטבעיות עם הקב"ה.

אני מברך אותך בשלום ושלווה, השקט ובטח במהרה בימינו אמן.