הלוואה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 09/12/14 14:26 יז בכסלו התשעה

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

ישנה הלכה שלפיה אסור להלוות מעות בלי עדים ובלי שטר. יש לי 2 שאלות:

1. האם הלכה זו נוגעת גם לחפצים? (לדוגמא הלוואת תכשיט וכו'.)

2. אם אני מלווה משהו לזמן מועט לדוגמא 10 דק' גם צריך לפעול לפני הלכה זו?

[אני וחברתי טיילנו. אני תכננתי למשוך כסף ואז ללכת לחנות מסוימת לקנות משהו אבל היינו כבר ליד החנות אז היא אמרה לי אני אביא לך עכשיו 20 ש"ח ועוד מעט כשתוציאי כסף תחזירי לי. אז הסכמתי והיא הביאה לי ואחר כך שהוצאתי כסף החזרתי לה.

מה הדין במקרה זה? האם גם כאן צריך לנהוג לפני ההלכה ?

תודה רבה.

תשובה

שלום לך

1. חפצים אנו משאילים ולא מלווים ולכן זה לא שייך.
החפץ חוזר אליך והכסף בהלוואה אינו חוזר באותם מטבעות אלא לפי ערכו.

2. ראוי לנהוג כך - זו הנהגה טובה.
ניתן במקום זאת לרשום בפנקס את החוב ולהקפיד למחוק אותו כאשר מחזירים.
אפשר, בסכום קטן, לומר בפירוש את תשכחי להחזיר לי אני מוחלת על הכסף ושיהיה לך במתנה. (אפשר לקבוע זמן כמו חודש או עד יום כיפור וכד)

בברכה דוד לוי