מוקצה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 07/12/14 15:00 טו בכסלו התשעה

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

אני מקווה שאני אצליח לנסח את שאלתי בצורה מובנת.

בשבת אנחנו משארים את התריס חשמלי בערך עד החצי אבל את השמשה אנחנו סוגרים בעזרת ברזל קטן שאנחנו ששמים בחור שנמצא ליד השמשה.

שלומר יש לנו בצד השמשה חור שאנחנו שמים שם את הברזל וכך השמשה לא ניתן לפתוח את השמשה.

רציתי לשאול האם הברזל נחשב למוקצה? (זה ברזל שבדרך כלל משתשים בו להרכבת דברים כמו שולחנות וכו' לכן אני חושבת שזה כלי שמלאכתו לאיסור)

ואם זה כלי שמלאכתו לאיסור והוא מותר לטלטול לצורך גופו ומקומו האם לשם נעילת השמשה זה נחשב לצורך גופו ומקומו?

תודה רבה.

תשובה

שלום לך

1. אם אתם משתמשים באופן קבוע בברזל למטרה זו (גם אם לפעמים למטרות אחרות) הרי שדינו ככלי שמלאכתו להיתר - לעצור את התריס. זה כלי שייחדתם אותו לכך לפני שבת.

2. טלטול כזה נחשב לצורך 'גופו' - דהיינו להשתמש בגופו של הכלי האסור למטרה מותרת. (זה מותר כמעט רק במוקצה 'כלי שמלאכתו לאיסור' ולא בשאר סוגי המוקצה)

בברכה דוד לוי