האם באמת התורה מדריכה אותנו

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/12/14 21:35 י בכסלו התשעה

שאלה

כבוד הרב,

אובחנתי לפני כמה שנים כסובל מבעיית תקשורת (PDD) ולאט לאט אני מתמודד איתה, כיום אני לומד בישיבת הסדר ורציתי לשאול את הרב האם יש לתורה התייחסות לטיפול בילדים עם בעיות הנזקקים לחינוך מיוחד?

אני אישית לא מצאתי בעצמי ותהיתי האם ייתכן שהתורה שהיא המדריכה את חיינו "פיספסה" את החינוך המיוחד?

תשובה

שלום וברכה

הנושא שאתה מעלה מחייב דיון הרבה יותר מפורט והרבה יותר מורכב מאשר מה שמאפשר אתר זה.
המקורות הקדומים שלנו הכירו את קשיי הלמידה, אולם לא הכירו את המערכת המושגית שאנו מכירים היום, כגון PDD או נושאים מעין אלה. בשל כך, אין בהם הדרכה מסודרת לתלמידים עם לקויות למידה, וגם אין לצפות שתהיה להם.
אולם יש בהם עקרונות, לאור התפישה המושגית שהם הכירו, שיכולים לסייע בעדנו לפתח משנה יהודית תורנית הקשורה בכך.
שכן המקורות שלנו מתייחסים לכך שהלימוד הוא חובה על כל אדם, וכל אדם זכאי וחייב להיכנס לעולם תלמוד תורה, ואין הוא מיועד לחכמים או למוכשרים בלבד; שכן המקורות שלנו עוסקים הרבה ביחס שבין ההשקעה בלימוד ובין ההשיגים בלימוד, ורואים חשיבות מרובה בעצם הלימוד; שכן המקורות שלנו מדברים על מי שאינו רואה ברכה בלימודו; שכן המקורות שלנו מכירים ברמות שונות של לימוד, ובדרכים שונות לשילוב תורה שיש עמה מלאכה, ואף ממליצים על כך, ועוד ועוד.
אני חושב שניתן לפתח משנה העוסקת הן בעצם ההתקשרות של לקויי הלמידה בתורה, הציפייה וכדו', והן בחיפוש האות המויחדת שלהם בתורה, והדרכים שהם יכולים להתקשר אליה.

אם תרצה, אתה יכול לשוב עם שאלה יותר ספיציפית, ונראה אם נוכל להתקדם בתוכה.

כל טוב ויישר כוח