לא צריך להסתייג מתרבות המערב

חדשות כיפה חברים מקשיבים 30/11/14 12:41 ח בכסלו התשעה

שאלה

שלום.

אני לא מבינה למה תמיד מדברים על תרבות המערב כרעה??

מה? אין בה שום דבר טוב?

הרי בלעדיה לא היה לנו את כל האינטרנט האייפונים וכו'

ברור שיש בה גם דברים רעים אבל זה לא הופך את כ התרבות לרעה.. לא נראלי שצריך להסתייג מממנה לגמרי??

תודה רבה!!!

תשובה

שאלה מצוינת את שואלת! וזה בדיוק הזמן..חנוכה..

קודם כל מה זאת תרבות? שאלת ת´עצמך פעם מה זה באמת תרבות? למה היא כל כך חשובה ויש לה משמעות רבה עלינו כבני האדם?

"תרבות היא מכלול הערכים, האמונות ותפיסות העולם כפי שהן באות לידי ביטוי בהתנהגותם של בני האדם.

בין השאר הטקסים והמיתוסים. קבוצות שונות בעולם יכולות להיות בעלות ערכי תרבות שונים." (ויקיפדיה)

תרבות מעידה עלינו אישית ועל החברה כולה את ה-"אני מאמין" שלנו. במה הוא מאמין, מה הוא עושה בחייו, ביום יום, בזמנים מיוחדים וכו´

כל אחד בלי לשים לב, רוכש עם הזמן והשנים תרבות לעצמו, הרגלים לחיי היומיום שלו.
באמת כדאי לנו לעצור לרגע ולחשוב מה ההרגלים שלנו, מה התרבות שלנו, לאן הכיוון ומה אנחנו אוהבים ורוצים או צריכים. סוג של חשבון נפש- לאן אני רצה..

וכמובן שיש את הצד של התרבות הכללית שלנו כעם, כמדינה.
וברור לנו שגם זה מעיד על אמונות ורצונות ושאיפות של העם כולו.

שאלת למה תמיד מדברים רע על תרבות המערב. ואת צודקת! לא נכון לצאת בהצהרות כלליות ולהגיד זה רע, זה טוב. כל דבר כמעט מורכב ולא או זה או זה.
אז להגיד לך שאני מסכימה עם אמירה כזאת? לא, גם אם היא נכונה. כי בטוח יש דברים קטנים או גדולים, טובים. ולא נכון להכליל!

אבל, ויש אבל!

התרבות הזאת לא שייכת לנו לגמרי.. הרי דיברנו למעלה שתרבות מעידה על אמונות ותפיסות שלנו. אנחנו כעם יהודי קצת שונים משאר העמים בשאיפות שלנו.. יש לנו את הקב"ה והתורה, שזה כבר סוג של תרבות וכמובן יחד עם זה יש את התרבות שאנחנו בונים לעצמנו פה ואליה מצטרפת תרבות המערב, שבאה ממקומות אחרים.

לקחת את אותה תרבות שבאה מבחוץ ולשלול ישר, זה לא נכון. אבל לקחת בערבון מוגבל זה הכי נכון שיש.

היום כמעט כל האנשים חיים על פי תרבות המערב. למה? כי אנחנו פשוט מקבלים אותה ככה, כמו שהיא, בלי סינון! זה מהיר, זה מעניין, זה עונה לי על חוסרים. וכמעט שכל העולם חי ככה. אז למה אנחנו תמיד צריכים להיות מאחור?!

כי אנחנו צריכים לבדוק את ´תנאי הקבלה´ של התרבות הזאת. אנחנו מגיעים ממקום אחר לגמרי, נקודת הפתיחה שלנו לא דומה לנקודת הפתיחה של שאר העולם.
כדאי לנו! בשבילנו! לקחת את מה שאנחנו מקבלים מתרבות המערב ולהתאים אותה אלינו ולא ההפך- שאנחנו מתאימים את עצמנו אליה, והופכים להיות רחוקים מהאמונות והערכים והתפיסות שלנו...

תרבות המערב היא לא הבעיה. הבעיה היא שאנחנו לא עוצרים לחשוב דקה מה נכון ואמיתי לנו. אנחנו כבר מקבלים הכל בלי לחשוב מה אנחנו רוצים וצריכים. ואני לא מדברת רק על צניעות או כשרות. אני מדברת על טוב, מוסריות, ניצול זמן, חברות, קשרים, ערכים ועוד ...

הלוואי ונצליח להיות טובים ונקיים
הלוואי ונהיה מספיק יודעים מה להכניס אלינו לחיים ומה לסנן
שיהיה לך חג חנוכה שמח שמח
אפרת.
f_ei@walla.com