האם הנשמה מה'? והאם יש עוד הוכחה לתורה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/11/14 16:06 כז בחשון התשעה

שאלה

שלום!

כבר הרבה זמן שאני במשבר אמוני אבל בעזרת ה' אני מתגבר עליו אבל בכל זאת יש לי שמה שאלות לשאול

1.איך אני יודע שהנשמה שלנו דווקא ה' ברא ולא איזה משהו אחר חלילה?

2. האם יש עוד הוכחה לתורה חוץ מן המסורת?

בתודה מראש אליעד

תשובה

שלום וברכה !
אני שמח שאתה עולה מהמשבר ובעזרת ה´ תמשיך לעלות מעלה מעלה , רק אני אומר שבגיל הזה זה מאד אופייני כי אתה בשלב התפתחות והתבגרות שהשאלות האלו מגיעות או אפילו מצוין שהם מגיעות כי כך אפשר להתקדם בצורה טובה .
ובכן שאלת שאלות מצוינות ונפלאות .
1. איך אני יודע שהנשמה היא מה´ ולא ממשהו אחר?
ובכן , את הנשמה אנחנו לא רואים , אבל אנחנו יכולים לדעת שהיא קיימת כי היא נותנת לנו חיים , את זה שאנחנו חיים זה עובדה קיימת , זה הנשמה שלנו שהיא מחייה אותנו,
יש לנשמה תכונות המאפיינות אותה, ואותם תכונות, אנחנו נראה תכף, שהם דומות ליוצרה, בורא עולם , בורא כל הנשמות,
בספרים מובא משל, שמי שמנפח בלון אותו אוויר בא מתוכו של מי שניפח , אותו דבר יש באדם נשמה שה´ נפח בו, ובנשמה יש חלק הדומה לאלוקיו,
נראה את הגמרא בברכות דף י,
הני חמשה ברכי נפשי כנגד מי אמרן דוד? (יש מזמור של ברכי נפשי, שיש בו חמישה פעמים את הביטוי ברכי נפשי)
לא אמרן אלא כנגד הקדוש ברוך הוא וכנגד נשמה:
מה הקדוש ברוך הוא מלא כל העולם אף נשמה מלאה את כל הגוף;
מה הקדוש ברוך הוא רואה ואינו נראה אף נשמה רואה ואינה נראית;
מה הקדוש ברוך הוא זן את כל העולם כלו אף נשמה זנה את כל הגוף;
מה הקדוש ברוך הוא טהור אף נשמה טהורה;
מה הקדוש ברוך הוא יושב בחדרי חדרים אף נשמה יושבת בחדרי חדרים.
יבא מי שיש בו חמשה דברים הללו וישבח למי שיש בו חמשה דברים הללו.
הדברים מדברים בעד עצמם , יש להקב"ה ולנשמה את אותם תכונות , כי הנשמה היא בעצם באה וחצבה מתחת כיסא הכבוד, היא באה מהקב"ה עצמו, וזה בא ללמד אותנו מהי בעצם החשיבות של הנשמה שלנו, שהיא במעלה עליונה מאד,
[צלם אלוקים]
האנושיות, הטוב , הצדק, היושר, השלום, שהאדם חותר אליהם כל חייו, הם הביטוי של הנשמה של האדם , זה בעצם ה"צלם אלוקים" שבאדם, ועוד יותר מזה , יש לאדם מידות טובות והוא כל הזמן שואף להידמות ליוצרו, מעידה כאלף עדים שהנשמה היא קשורה רק לה´ שהוא שיא הכול ויותר מזה, (כיוון שאין לנו השגה אמתית באלוקים מפני מוגבלותנו , רק טעימה קטנה שה´ שם בתוכנו) , האדם רוצה להידמות לבוראו, על ידי המידות והערכים שקיימים באדם ובעולם, ועל ידי זה שהוא נהיה אדם מידותי הוא מגיע לדבקות בה´ , "מה הוא רחום אף אתה רחום , מה הוא חנון אף אתה חנון, מה הוא ארך אפיים אף אתה ארך אפיים "
לסיכום השאלה הראשונה: על ידי זה שיש באדם מידות ערכים, צלם אלוקים , ואנו יודעים גם את תכונות לנשמה שהיא דומה על ידם לקב"ה, אני יודע שהיא באה מה´ ושואפת גם אליו.
2. האם יש עוד הוכחה לתורה חוץ מן המסורת?
הראיה הגדולה והמרכזית היא מהמסורת , מעם ישראל, סגולת ישראל, קבלת התורה שעומק הלימוד בעניינים אלו בונה אותך בצורה חזקה ובריאה ואם תרצה להעמיק באלו הנושאים אני ממליץ על ספר הכוזרי עם פירוש.
יש עוד דרכים להגיע לאמונה בה´ ובתורה. אחת הדרכים היא ההתבוננות בנפש האדם, אני יכתוב את עקרי הדברים :
נפש האדם צמאה למזון רוחני שמתאים לה , ואם מביאים לה אוכל סוג ג´ או ד´ , לא רק שהיא לא שבעה אלא היא גם בחיפוש מתמיד אחר האוכל המתאים לה.
האדם תמיד נמצא בחיפוש מתמיד אחרי הדרך שלו בחיים , האמונה , טעם החיים שלו, הוא מחפש משמעות , הוא מחפש מה ממלא אותו בחיים, כמובן אם נמשיך להתבונן, מה העיקר ומה הטפל? האם העיקר זה החומר הזמני , חיי אוכל ומתירנות או הרוחני, הנצחי, הערכי ? כמובן זה בלי זה אי אפשר , אבל החומר הוא משרת את המטרה שזה חיי רוח, העומק , (אפילו אדם שהוא רק חומרני, יסכים שצריך לחיות חיי תרבות שזה כבר תחום הרוח) .
אם נעבור ונתבונן מה מתאים לנו, לעם ישראל, עם שיש לו נשמה, שהוא "אור לגויים" ? ההתאמה הכי גדולה היא התורה, המצוות, החוקים, המידות והמוסר, כמובן כל הבנה של התאמה בנינו לבין התורה , "חיי עולם- נטע בתוכנו" , היא בונה בנו אבן אחר אבן בבניין האמונה , כל לימוד תורה, כל קיום מצווה, טומן בתוכו את האמונה, המלאכה שלנו היא לגלות אותה ולהתחבר אליה, ולשבוע ממנה.
כמובן אפשר להאריך בזה, בכל אופן בניין האמונה דורש לימוד מעמיק, רציף ובונה.
אני ממליץ לך את הספרים הבאים :
דע מה שתשיב לעצמך (הרב זאב קרוב)
יוצר אור (הרב שלמה אבינר)
שאל נא , והלכתך בדרכיו, משיב הרוח (הרב שלמה אבינר)
אני מאמין (הרבי מלובביץ , מחב"ד)
דרך אמונה (הרב ישראל הס)
תשובות באתר שלנו "חברים מקשיבים"

שיעורי אמונה באתר "מכון מאיר"
אני מקווה שפתחתי לך כיוונים חדשים, אשמח לתגובתך, וכמובן ולכל שאלה שיש לך – אשמח לתרום מניסיוני, במייל שלי , chencorcos@gmail.com
אתה נמצא בגיל שבו אתה מפתח את זהותך ואישיותך , ולכן ייתכנו משברים , עליות וירידות , זה מצב בריא ונכון, כי כך מתקדמים וכך מתפתחים , העיקר הוא לא להתייאש , להמשיך ולבנות את עצמך בשמחה באהבה ובאמונה
בברכה חן