מה זה ליצנות ולמה היא אסורה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 13/11/14 23:51 כ בחשון התשעה

שאלה

שלום רב,

מה זה ליצנות ולמה היא אסורה?

איפה כתוב בתורה שליצנות היא אסורה?

האם ליצנות זה לעשות צחוק מדברים רצינים?

למה ליצנות זה דבר רע? איך חכמינו פרשו את זה כדבר רע?

אני מנסה להבין את הלוגיקה.

האם הכוונה לליצנות זה לשון הרע מדברים רצינים?

לשון הרע זה גם לבזות או להפוך למושא ללעג ולצחוק.

בברכה.

השואל.

תשובה

שלום לך,

ליצנות זה לעשות צחוק מדברים מסוימים.
מה שקוראים בימינו סטנדאפ או ´צחוקים´ נקרא בהלכה בשם ליצנות. אסור לאדם להיות בחברת אנשים כאלו.
כפי שאומר דוד המלך ברוח הקודש בתחילת ספר תהילים. במקום יש ליצים אסור אפילו לשבת לידם גם לא בשתיקה.

הדברים הללו הם קרובים למעשה עמלק שעיקר חטאו הוא בכך שגילה שניתן להלחם בישראל ובלשון חז"ל ´קירר את האמבטי´ ועיין בתורה בפרשת בשלח וברשי שם.

הליצנות היא איסור בפני עצמו ואינו חלק מאיסורי לשון הרע.
לאדם הלץ קשה עד בלתי אפשרי לשוב בתשובה. (עיין רמבם הלכות תשובה בתחילתם).

לפעמים גם לומר דברים שמילולית הם מחמיאים אבל בטון לא נכון - עלולים להיות ליצנות.
החפץ חיים מביא דוגמאות לכך כאשר אדם, בהערותיו גורם לאנשים ריחוק משיעור מסוים ומוסיף שעונם וגם מה שהם לא למדו מהשיעור, הוא על מי שביקר את השיעור.

בהצלחה ובזהירות דוד לוי