נשמה כללית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 13/11/14 01:45 כ בחשון התשעה

שאלה

שלום רב ויישר כח!

שמעתי לא מזמן את המושג "נשמה כללית" והייתי רוצה לדעת- מה פירושו ומה תפקידה של נשמה כללית בעולמנו? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

ישנה חשיבות מרובה לדעת מי אמר את הביטוי הזה ובאיזה הקשר, כיוון שיש לו משמעויות רבות.
אחד המשתמשים העיקריים במינוח הזה היה הרב קוק זצ"ל. הוא לימד כי בד בבד עם העובדה שיש לכל אחד מאתנו נשמה פרטית - ישנה גם נשמה קיבוצית, בעיקר לאומות, ובעיקר לעם ישראל. הנשמה הכללית הזו היא המשפיעה על ההתנהלות של האומה בכללה.
גם לאדם בודד יכולה להיות נשמה כללית, לאמור: את החיים שלו הוא חי לא רק לאור התחושה האישית של הקיום, אלא כל דבר המתרחש בקבוצה השייכת לנשמה הכללית הזו - מתחולל גם בו. זה מאפשר לו להעלות את הניצוצות שנפלו, ללמד סנגוריה, להתקשר באופן נפשי למרחב כולו, ולחיות חיים כלליים ולא רק פרטיים.

האם עזרתי במאומה ?

כל טוב