רוצה להבין את מה שאני מתפלל כדי להשתפר

חדשות כיפה חברים מקשיבים 04/11/14 18:14 יא בחשון התשעה

שאלה

מדוע יש נוסח לתפילה?

איך למרות הנוסח אפשר להתחבר למילים ובאמת להבין את פירושם?

תשובה

שלום לך! מנשמע?
שאלת שאלות ממש טובות ועיקריות, יישר כוח!
הלוואי שלכל אחד מאיתנו יהיה רצון חזק להבנה כמו שיש לך.

מקווה שהקב"ה יעזור לנו להגיע [יחד] למענה הנכון והטוב ביותר!

רק לפני שנתחיל, ברשותך, אומר שאיני יודע אם מדובר בשואל/ת. לכן אכתוב בלשון זכר, ואם מדובר בבת – מחילה מראש.

[שאלת המיליון]
שייקה תמיד חלם לחיות באושר ועושר עד עצם היום הזה כמו באגדות, מי לא?
ובשבילו זה אפשרי – אם ינצח במשחק "מי רוצה להיות מיליונר".

ברוך השם הוא הצליח להתחרות בתוכנית – וכשהתחילה התוכנית כולו היה דמעות אושר!

100, 200, 300, 500... 500,000
המנחה נדהם מהגאונות ומהאומץ של שייקה, הוא הולך עד הסוף!

"ועכשיו [לשאלה האחרונה]..." אמר המנחה ושאל את שאלת המיליון.

שייקה הזיע, אין לו מושג, אבל הוא הרגיע את עצמו – נשארו גלגלי ההצלה:

הוא [החליף שאלה] – והגיעה שאלה עוד יותר קשה.

[50:50] – המאזן היה כמעט שווה בין שתי תשובות דומות מאוד.

הוא השתמש גם ב[שאילת קהל] – אבל אף אחד לא ידע לענות לו בבירור...

נשארה רק אפשרות אחת – "אני משתמש ב[חבר טלפוני]".

[חבר טלפוני]
וכאן מגיע הנמשל – החיים שלנו הם כמו המשחק ששיחק שייקה.

כל פעם אנחנו שואלים, מתלבטים, מתייעצים – כדי להגיע את להחלטה הנכונה או להשיג תשובות לשאלות שנוגעות בחיינו הפרטיים והכלליים.

לפעמים קורה שאנחנו [לא יודעים] להחליט, ושאף אחד לא יודע לענות לנו תשובה מספקת.

מה אנחנו יכולים לעשות?
לפנות לגלגל ההצלה האחרון – החבר הטלפוני, [הקב"ה] שמאזין לכל מילה!

ואיך מצלצלים אליו – [בעזרת התפילה].

אבל יש מצבים שאנחנו יוצאים מהתפילה בהרגשה חמוצה.

כאילו עונה לנו [מזכירה טלפונית] שאומרת – אני כרגע לא יכול, תנסה טוב יותר שוב בפעם הבאה.

[עזרה מעזרא – היסטוריה יהודית]
אחרי 70 שנות גלות בבל, חזרו מהתפוצות חלק מזערי מעם ישראל.
לאותו החלק היה קושי גדול ב[התקשרות] בינם לבין הקב"ה (כמעט ולא היו יותר נביאים).

אחד ממנהיגי אותו הדור בשם [עזרא הסופר], ייסד יחד עם עוד חכמים מדורו את "[כנסת הגדולה]".

אנשי כנסת הגדולה חוקקו תקנות וגזירות שהן נקראות גזרות ומצוות דרבנן.
הם קבעו את נוסח התפילה והברכות, ורבות מתקנות ומגזירות חז"ל נקבעו על ידם.

כך בעצם, אנשי כנסת הגדולה [השיבו לאט-לאט את הקשר] בין הקב"ה לעם ישראל.

[התאמה]
אז איך נדע בעצם מה לעשות כדי לחזק שוב את הקשר בינינו לבין הקב"ה?

כנסת הגדולה נתנו פתרון – [נוסח מתאים] לברכות ותפילות.

ואז מגיעה הבעיה:
יש מקרים שאנחנו [לא מתחברים למילים] בנוסח – ושוב נתקעים עם המזכירה הטלפונית הנחמדה.

[הרב קוק, בספרו "עין איה" על מסכת שבת] מציע דרך, וברשותך – אכתוב אותה בקיצור במילים שלי:

לפני התפילה צריך [להביט] על מה שקורה בחיינו – [בפרטיות ובכלליות] החיים שמסביבנו.

מה טוב לנו? מה חסר לנו? כמה טוב שיש בעם ישראל! מה חסר לאומה? ועוד...

ואז ניגשים אל התפילה אותה ניסחו חז"ל – ו[מתאימים את מחשבותינו אליה].

למשל: "חוננו מאיתך חוכמה בינה ודעת..." יכול להיות – תן חוכמה לכל עם ישראל, שילכו בדרך הנכונה.

מצד שני: נכתבו כבר הרבה סידורים ש"[עשו בשבילנו] את העבודה השחורה" בפירוש המשמעות - הפיסוק הנכון וההכוונה, ומה שצריך זה רק [ללמוד אותם – ולהתפלל].

[דוגמאות לסידורים אשכנזים וספרדים]
רינת ישראל, תפילת יוסף, מכון המקדש, יסוד מלכות, ה"סידור המפורש" (הוצאת גפן), כוונת השם, כוונת הלב, ביאור תפילה, צעקת הדל.

יישר כוח גדול על הרצון ועל ההשקעה להתפלל ולתקשר עם ריבונו של עולם! ב"הצלחה רבה!

אתה מאוד מוזמן לשלוח תגובה למייל שלי

שבת שלום!

דורון

dozkih@gmail.com