התמכרות לטלוויזיה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/11/14 18:46 י בחשון התשעה

שאלה

זה ממש קשה.

יש לי בעיה אולי היא נשמעת די קטנה, אבל היא פוגעת לי בהרבה דברים חשובים.

אני ממש מכורה לטלוויזיה.

ב"ה אני לא צופה בכל כך הרבה תוכניות, אבל אם יש תוכנית שאני ארצה לראות לצערי, אני אדחה בשביל זה גם כיבוד הורים או עזרה לאחים.

זה זמן יקר שבאמת אני יכולה לעשות בו משהו יותר טוב.

אני אומרת לעצמי תירוצים אם הייתי אמורה לדבר עם מישהי אז היא הייתה מתקשרת, או יכולתי לצאת איתה וזהו.

זה מגיע למצב שאני מבזבזת מלא זמן ואז מצטבר לי ביום אחד מטלות או יציאות של הרב זמן וזה קשה.

כל תוכנית שאני מכורה אליה, אפילו שאמרתי לעצמי לא לחזור על זה - זה קורה.

כאילו זה בעדיפות ראשונה וזה ממש לא!

זה טיפשי?

אני לא יודעת.

יש עוד כאלה במצב הזה?

תודה מראש(:

אתר מדהים יש לכם!

תשובה

לק"י

שלום לך לשואלת היקרה!
אני רוצה להתחיל מהסוף.
יש הרבה שיסגדו לך על הכנות והאמיתיות.
לא הרבה מוכנים להודות שזה לא רק שהם אוהבים תוכנית כזו או אחרת אלא שהם ממש מכורים ולא יכולים לעזוב אותה.
עצם זה שאת יכולה להגיד את זה הוא דבר חיובי ביותר.
אז כן, יש עוד במצה הזה וזה לא טיפשי שכן זה המטרה של התוכנית – שאת תתמכרי אליה, הריטינג שלהם יעלה וכך ירוויחו יותר כסף, ולא רק יוקרתיות.
הענין הוא שצריך גם להסתייג מעט ולהבהיר משהו חשוב.
יש רמות בהתמכרות ויש גם כאלה שחושבים שהם מכורים והם לא באמת מכורים.
אז מה קורה במצב הזה, המצב שלך?
הדבר הראשון: את מכירה במציאות.
הדבר השני: הרצון שלך הוא להיות במקום אחר ולהתרומם מעל המקום בו את נמצאת עכשיו.
הדבר השלישי: את מודעת לחלק ממה שמונע ממך להגיע למטרה שהצבת לעצמך.
מה עושים?
יש כמה פתרונות.

[למלא את החלל]
כתבת שבעקבות זה שאת רואה את התוכניות השונות מצטברים לך מטלות.
בשביל שהדברים לא יצטברו מומלץ ביותר לעשות מערכת שעות..
לא רק מערכת שעות ללימודים אלא לקבוע בתחילת כל יום מה את עושה ומתי.
זה ייראה וירגיש בהתחלה כמו שבלונה, ולא יהיה קל להתנתק מהתוכנית, אבל זה אפשרי.
בכוונה תשימי דברים עם משקל כבד בזמן של התוכנית.
מה המטרה?
את ממלאת את חלל התוכנית במשקל נגדי – בדבר שהוא חשוב ממש.
אגב, אפשר גם לעשות משהו שהוא יהיה מחוץ לבית ולהוסיף משהו ללו"ז שלך אם אין משהו נורא חשוב שיקבע אותך למקום אחר.
ולא לוותר!
הרצון האדיר שלך פה הוא דבר חשוב ביותר.
רעיון אחר הוא להזמין חברה אליך שהיא תהיה איתך, חברה שהתוכנית הזו לא מעניינת אותה.
אל תציעי לה לשבת ולראות ביחד את התוכנית אלא תקבעו משהו אחר.
עד פה עצות שהולכות ראש בראש עם התוכנית ועלות ליצור אצלך קושי, שהוא טבעי שמתנתקים מזה.
נשתדל עכשיו לעבור בהדרגה לעצות שהולכות יד ביד עם התוכנית?
איך?
נראה בהמשך.

[מעל פסגת הר הצופים]
כשמסתכלים מלמעלה מזהים שיש בתוכנית הזו משהו שקושר אותנו אליו – הוא פורט לנו במקום כלשהו על נימי הלב והעצבים (לא במובן הרע).
הדרך הטובה היא לגלות מה בדיוק מושך אותנו בתוכנית הזו.
אם זה משהו שלילי – בואי ננסה לחשוב איך מתנתקים ממנו, בין אם זה מה ה"רומנטיקה" (שבאמת אין), אלימות או כל תוכן אחר (שיכול להיות קשור גם לצניעות ולבינו לבינה).
אם זה לא משהו שלילי אלא זה קשור באהבה שלנו, כגון מוזיקה, אמונות או חלום, אז הדבר הכי חכם הוא לנסות להופיע את זה אצלנו.
מה זה אומר?
להגשים את הדברים בחיים שלנו.
לא לחיות באשליה הזו שאנחנו מגשימים את עצמנו דרך הצפייה, שהרי בסוף היום אנחנו לא באמת מתקדמים, אלא הפוך.
אנחנו מתרחקים כי אנחנו מבזבזים את הזמן שלנו פה בעולם.
עם זאת, צריך לשים לב שאנחנו לא לוקחים משהו מהתוכנית ואומרים שזה החלום שלנו כשהדבר הזה לא באמת אפשרי ולא באמת קיים.
יש תוכניות שמשכנעות אותנו שיש משהו אמיתי – אם זה רעיון, אידאל או אפילו מראה (שקשור הרבה פעמים בזווית הצילום שעלול ליצור משהו שיקרי ולפתח בתוכנו כל מיני רגשות ורצונות).
בואי נתרומם מעל הפסגה הזו – נראה את הדברים כפי שהם.
זה מה שנקרא ללכת יד ביד עם התוכנית.
זה לא אומר שממשיכים לראות את התוכנית אלא מזה שצפינו בה עד עכשיו אנחנו מבינים משהו על עצמנו.
אז מה עושים לגבי ההתנתקות מהתוכנית הזו?
אפשר לעשות את זה בבת אחת ובאמת לעמול על עצמנו, אך יש פעמים שאחרים זה מרגישים רצון עז יותר לצפות, במיוחד כשרואים גם פרסומות (בטלוויזיה עצמה, באינטרנט או על פוסטר כזה או אחר).
אז מה עושים?
אפשר להחליט בהתחלה שלא רואים את התוכנית כולה, או שלא רואים אותה בכלל ורואים רק את הקדימונים), וכמובן אפשר להחליט שעושים קפיצת ראש ולא רואים בכלל שום דבר שקשור לזה.

לא אשקר, זה לא קל.
לפעמים לא קל בכלל.
למה אני אומר את זה?
כי את חייבת להיות נחושה ואמיתית – להופיע את הרצון להתנתק מזה כמה שיותר חזק.
לשקוע בדבר עשיה כזה או אחר שיחייב אותך להתנתק או לפתח תחביב.
לעבור מחוץ למסך לחיים שעל הבמה – על במת החיים האמייתים.
ברור שיש עוד הרבה מה להרחיב, אך כרגע נוסיף רק קישורית על נתונים שבהשפעת הטלוויזיה על חיינו:
http://www.makshivim.org.il/show.asp?id=4719
ויש עוד קישוריות עם עוד עצות:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=46045
https://www.kipa.co.il/ask/show/269608
http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=64150
הרבה הצלחה!
אם תרצי עוד עצות, אם יש עוד שאלות, בנושא זה או אחר – תרגישי חופשית לפנות לשאול ולברר.
נתנאל
netanelweil@gmail.com