שמירת שבת תחת נדר

חדשות כיפה הרב דוד לוי 02/11/14 13:11 ט בחשון התשעה

שאלה

שלום!

בזמן מבצע צוק איתן אחי לחם בעזה וכתוצאה מלחץ נפשי ודאגה אני זוכרת שרציתי להבטיח שאשמור שבת. אני בודאות זוכרת שהבטחתי לשמור במשך 2 חודשים אך בראש שלי קיים גם זיכרון שרציתי לשמור לחצי שנה אבל אני לא מצליחה לזכור אם אכן הבטחתי או שאמרתי לעצמי לא להבטיח דבר כזה מאחר ולא בטוח שאצליח.

מאז סוף המבצע אני שומרת שבת (כבר 3 חודשים) ודי קשה לי.

האם יש דבר לבטל את ההבטחה בלי לערב עוד אנשים?

הבנתי שבכלל אי אפשר לנדור על שמירת שבת כי זו בעצם חובה של כל יהודי. מה זה אומר? שהנדר שלי לא נחשב?

תשובה

שלום לך

שאלת חכם חצי תשובה -

חובה על כל יהודי לשמור תמיד כל שבת.
זו החובה החמורה ביותר המוטלת על יהודי ואם אינו מקיים אותה ביודעין אז הוא אינו ממלא את תפקידו בעולם הזה (וכאילו מיותר).

המשמעות של מי שנודר לשמור שבת, במשך חצי שנה -
שבכל מעשה בו הוא מחלל שבת באותה חצי שנה הוא עובר שתי עבירות
1. חילול שבת - העבירה החמורה ביותר.
2. הפרת נדרו - עבירה חמורה נוספת.
יש בכך גם בעיה מוסרית - הרי אדם בדרך כלל נודר בעת צרה כדי שה' יציל אותו או את אחיו והסיבה שהוא עושה זאת בנדר ולא באמירה היא כדי לחייב את עצמו שהתחייבותו רצינית. ואחרי שהוא ניצל אם הוא בא להתיר את נדרו (בנדר שניתן להתיר) הרי הוא כאילו אומר שהקב"ה 'נתן' ואני לא משלם. לכן גם אם היה מדובר בנדר שניתן להתירו, אני מציע שאחרי שאחיך חזר בשלום לא להתיר את הנדר.

סיכום
בשום מקרה לא ניתן להתיר נדר לשמור שבת וחובה לשמור שבת.

בברכה דוד לוי