בעיית קשב וריכוז בתפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/11/14 07:47 ט בחשון התשעה

שאלה

כבוד הרב שלום רב!

שאלתי קצת מוזרה...

הידוע שיש להתפלל בכוונה תחילה, להבין כל מילה שנאמרת ולהתכוון בתפילה לכל משמעותיה. אך בגלל בעיית "קשב וריכוז" אצלי , אני לפעמים מתעופפת עם מחשבות. וזה קורה גם בתפילה. האם כשאני שמה לב שקראתי מסידור/ בירכתי - קראתי שורה/ות "כשהתעופפתי" במחשבות , האם עליי לחזור על אותם השורות, על כל התפילה מהתחלה או לחילופין להמשיך הלאה בתפילה?

תודה מראש והמשך יום טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חובת כוונה לכתחילה יש רק בפסוק ראשון של קריאת שמע ובברכה ראשונה של עמידה.
תעשי מאמץ גדול לכוון בשני מקומות אלו.
אמנם חשוב להתאמץ לכוון בכל התפילה - אבל בשאר התפילה אם לא כוונת אין צורך לחזור.
כיום מקובל שגם מי שלא כיוון בברכת אבות לא חוזר מפני שכולנו חלשים מאוד בכוונה.

אם לא כיוונת בשמע תאמרי אחרי התפילה את הפסוק שמע ישראל... בכוונה.

צריך לראות את עקר הכוונה של תפילת עמידה לא בפרוש המילים אלא בתחושה הכללית שאני עכשיו בדיבור אישי עם ד', הוא נמצא כאן עכשיו ביחד אתי. נראה שיותר קל יהיה לך עם הכוונה הכללית.