תורה ומדע

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 01/11/14 23:31 ח בחשון התשעה

שאלה

שלום הרב

שאלתי היא שאלה ספיציפית אשר בעזרתה אני מקווה להיכנס לשאלת תורה ומדע בתנך.

כתוב בבראשית שמתושלח חי 969 שנים איך אנחנו אמורים להבין פסוק זה לאור המדע שיש לנו כיום שטוען שדבר זה הוא בלתי אפשרי ?

אני מכיר חמש תשובות לשאלה זו:

1.התורה היא האמת הנצחית שלנו ולכן אם היא אומרת משהוא - הוא האמת, ואם המדע אומר אחרת - המדע טועה.

2.אנחנו יודעים כיום מהמדע שפסוק זה אינו אפשרי וזוהי הוכחה שהתורה שקרית.

3.אין בעצם סתירה בין שניהם, צריך להסביר את התורה לאור המדע ,ולכן אם מבחינה מדעית נכריע שדבר זה הוא בלתי אפשרי אז נצטרך להסביר פסוק זה לאור המדע . כלומר אם נכריע שבלתי אפשרי לחיות עד 969 אז נסביר את הפסוק בצורה אחרת ונטען שלזה התורה התכוונה.

4.אין סתירה בין שניהם התורה היא האמת וגם מבחינה מדעית אפשר להסביר כל דבר בתורה . באמת מצאתי ספר של פרופסר למדעים שטוען שאפשר להסביר מבחינה גנטית איך זה אפשרי שמתושלח חי לכל כך הרבה זמן

5.אין שום קשר בין תורה לבין מדע שניהם מתארים ורואים את העולם במשקפיים שונים . התורה והמדע מתייחסים לנושאים שונים, כשאיש מדע שואל כמה זמן חי מתושלח זו שאלה שונה מאיש תורה ששואל כמה זמן חי מתושלח .התורה אינה ספר מדעים ולכן כאשר התורה אומרת לנו שמתשולח חי 969 שנים לא מעניין אותה כרגע כמה זמן הוא חי מבחינה מדעית אלא כמה זמן הוא חי מבחינה תורנית (האתגר עכשיו יהיה לגלות מה זה אומר חי מבחינה תורנית )

אלו הגישות שאני מכיר אשמח אם הרב יוכל לעלות עוד גישות אם יש כאלו שבהם אפשר ליישב את שאלתי .

ואשמח לתשובה איך הרב מכריע בשאלתי ובאיזו גישה הוא מאמין .

תודה רבה מראש

תשובה

התורה לא תכתוב שקרים, ואם המדע טוען שזה לא אפשרי יש אפשרות להסביר זאת כמשל כפי שכתבת באפשרות 5.
אלא שהמדע הוא לא משהו מוחלט יתכן שעוד מאה שנים יגידו אחרת, לכן קשה לבנות עליו באופן מוחלט.
אני גם לא יודע מהיכן מסקנתך שהמדע טוען שזה לא אפשרי.
עד כמה שאני יודע כבר עשרות שנים יושבים צוותי מחקר ומנסים לפצח את סוד הזיקנה ולהאריך את תוחלת החיים.
חכמי ישראל לדורותיהם תפסו את הכתובים במקרה הזה כפשוטם שאכן מתושלח וחבריו חיו מעל 900 שנה.
אפשרויות נוספות:
רמבן-האטמוספירה של העולם השתנתה פעמיים מאז הבריאה אחרי המבול ואחרי דור הפלגה. המדע לא מכיר אטמוספירה זו והוא צודק שבתנאים הנוכחיים זה בלתי אפשרי.
רמב"ם- רק 10 האנשים המצויים בתורה חיו מעל 900 כל השאר חיו כמו היום, וזה היה דרך נס כדי שהניסיון האנושי יעבור עד שהאדם ילמד לתעד ולהעביר מדור לדור.