אמונה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/11/14 22:40 ח בחשון התשעה

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

1.רציתי לשמוע אולי הרחבה בעניין "צדיק ורע לו", אני יודעת שהכוונה היא במובן החומרי, עולם הזה, אבל אני רוצה לשאול, הרי אנחנו בני אדם ומטבענו יש לנו רצון גם לטוב רוחני כמובן, אך גם לחומרי, ואנחנו רוצים טוב (אני מדברת לפחות בשם עצמי) גם בעולם הזה וגם בעולם הבא. ומתוקף קטנות האדם שרוצה את הטוב גם בעולם הזה, אני שואלת למה יש צדיק ורע לו? הרי אדם לא רוצה שיהיה לו חלילה רע, ומצד שני כן שואף להיות צדיק.

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מי שרוצה טוב חומרי לעצמו בעולם הזה אמנם איננו רשע, אבל הוא גם לא צדיק, הוא רחוק מלהיות צדיק.

צדיק הוא מי שרוצה טוב לכולם. לשם כך הוא מוותר לגמרי על הטוב לעצמו.
הטוב היחיד שהצדיק באמת רוצה לעצמו הוא רק הטוב הרוחני - להיות קרוב אל ד'. את הטוב הזה הוא משיג בכך שהוא מבקש טוב לכל האחרים.
לכן האדם הקטן (כפי שאת מציינת את עצמך) שרוצה טוב לעצמו איננו צדיק ואין סיבה שד' יתן לו רק טוב.
הצדיק ממילא אינו רוצה טוב לעצמו. לא מפריע לו אם ד' מחסיר ממנו פרנסה או בריאות וכד' הוא מאושר בעצם קרבתו אל ד' ובעצם רצונו שד' יטיב לעולם כולו.