לא מצליחה לסלוח - בעקבות המאמר

חדשות כיפה חברים מקשיבים 06/10/14 00:18 יב בתשרי התשעה

שאלה

שלום

עלתה לי שאלה שממש מציקה לי בעקבות מאמר שפרסמתם-

http://www.makshivim.org.il/show.asp?id=67772

בתקווה שהבנתי נכון את המאמר;)

הכל טוב ויפה בתאוריה..אבל בואו נודה במציאות-אני לא סולחת לאחרים כי אני רוצה שיסלחו לי.

אני עושה מאמצים גדולים כדי לא לפגוע באנשים במהלך השנה עכדי להתנצל ולכפר במידה שפגעתי למרות הכל..וכן,אני מקווה שיסלחו לי..

אבל וואלה,לא נראה לי שזה קשור אחד לשני.

בהכי פשוט-אני לא אבוא עכשיו לחברה שלי ואתרץ לה שהיא צריכה לסלוח לי כי אני סלחתי לה,או למישהי אחרת שפגעה בי.

חוץ מזה-יש אנשים שפגעו בי השנה,ואני ממש ממש רוצה לסלוח להם.הכי בעולם.אבל זה לא הולך!אולי תגידו שזאת גאווה,עקשנות,אנושיות,מה שתרצו..אני לא יודעת,אני מרגישה בעיקר כאב..וזה מקשה עליי להרפות (למרות שאני מאוד רוצה,נראה לי).

זה מתסכל.מלחיץ שאולי בגללי ייחשב למישהו שהקפדתי עליו.אני לא רוצה!אבל אני פשוט לא מצליחה לסלוח באמת..מה אפשר לעשות..?זה אפשרי בכלל לשכוח הכל ולהתחיל דף חדש?איך?

תשובה

שלום לך

שאלת שאלה חשובה מאד ואני אנסה להרחיב קצת בנושא בשביל להסביר את הענין.

קודם כל, זה נהדר שאת משתדלת שלא לפגוע באנשים ואת מתנצלת במקרה שפגעת - זוהי באמת ההתנהגות הראויה והטובה.

יחד עם זה, אנחנו יודעים שלפעמים קשה לסלוח. קשה לנו לסלוח לאחרים וקשה לאחרים לסלוח לנו. זה יכול להיות בגלל שהפגיעה היתה משמעותית, זה יכול להיות בגלל שהפגיעה היתה באיזה 'נקודה רגישה', ולפעמים זו 'סתם' עקשנות.. במקרה זה נשאלת השאלה מה לעשות ואיך אפשר להתמודד עם זה.

אז בואי נתחיל מההתחלה

קודם כל, על פי ההלכה, אין חובה לסלוח למי שלא מבקש ממך סליחה בצורה רצינית ואמיתית. אנשים שפגעו בך אבל לא ניסו לתקן, אין שום הכרח וחובה לסלוח להם. זה בסדר גמור וטבעי ומובן לחלוטין...

עם זאת, הרבה פעמים אנחנו רוצים לסלוח, ואנחנו מנסים לסלוח, וכמו ששאלת - מה יכול לעזור לנו לסלוח.
יש כל מיני כיוונים ודרכים. אפשר להחליט שאנחנו פשוט מניחים את העבר מאחור משום שזה מכביד עלינו ומעיק עלינו כל הזמן לחשוב על זה. בעצם זו סליחה [עבורינו], שנוכל להתקדם ולהמשיך הלאה.

המאמר היפה של אבינועם שפרסמנו, בא להאיר כיוון אחר. הוא בעצם אומר, שהשאלה ביחס ל'סליחה' היא לא פרטית אלא חברתית - כללית. האם אנחנו רוצים שתהיה אוירה של 'סליחה' בחברה או חס ושלום אוירה אחרת. האם זה 'הוגן' שאנחנו מצפים מאחרים לסלוח לנו אבל לא מוכנים לסלוח בעצמינו.

כמובן, כל מקרה לגופו, וכל מקרה צריך לחשוב איך מתמודדים איתו. אם תרצי לפרט קצת מה היתה הפגיעה בך אולי ננסה לחשוב ביחד איך אפשר להתקדם הלאה

טוביה
tsbias1@gmail.com