עליה לתורה למי שיש יארצייט בחג

חדשות כיפה הרב דוד לוי 05/10/14 11:49 יא בתשרי התשעה

שאלה

שלום לכבוד הרב,

אני גבאי בבית כנסת אשכנזי בארצנו. לאחד מבני הקהילה יש יארצייט על אביו בחג ראשון של סוכות. ותהינו מהי ההלכה ומתי להעלותו לתורה האם רק בחג או גם ביוה"כ ( אשר יוצא השנה בשבת שלפני היארצייט).

השאלה נשאלת מחמת ששני מועדים אלו יוצאים השנה בחגים ורבים המעונינים לעלות לתורה בזמנים אלו.

תודה רבה לכבוד הרב.

תשובה

שלום לך

אינני יודע אם השאלה עדין רלוונטית -

בכל מקרה עדיף להעלות את האדם ביום עצמו ואין כל כך משמעות לשבת שלפני כן (אלא אם התאריך יוצא ביום בו אין קריאה בתורה) לכן תעדיף לעלותו ביום הפטירה עצמו דהיינו בחג.

כהדרכה כללית לגבאי, באופן שתמנע מחלוקות, אתה יכול לגשת לאדם ולשאול אותו מה הוא אישית מעדיף.
אתה מסביר בנחת שכמי שאחראי על טובת כל הקהל אינך יכול לתת לו 2 עליות בתקופת החגים ואתה אומר לו את העדיפות ההלכתית ושואל אותו מה הוא מעדיף אישית.

לפני כ שלושים שנה כשהייתי גבאי בבית כנסת של שבתות וחגים - השתדלתי לתכנן את העליות מראש לראש השנה כיפור ושבת תשובה. אמנם היו לפעמים כאלו שנגשו אלי ושאלו מדוע לא כבדתי את פלוני בראש השנה וידעתי לענות שהוא מתוכנן לעלות בכיפור. כך הצלחתי להעלות בעשרת ימי תשובה 18 עולים (מלבד כהן ולוי) בלי להוסיף עליות.

תזכו לשנים רבות נעימות וטובות בארץ ישראל
דוד לוי