נגיעה בבנים עיוורים ולקויי ראיה

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 03/10/14 03:16 ט בתשרי התשעה

שאלה

ערב טוב!!

אנחנו שתי בנות(צהלה ותהילה)שעושות שנה שניה שירות לאומי בבית חינוך עיוורים בירושלים.

(שנה ראשונה עשינו במקומות אחרים)

החניכים שלנו הם או עיוורים לגמרי או לקוי ראיה.

הבית חינוך מתחלק לשתיים-בית ספר ופנימיה.

עכשיו בבית הספר רובם מסתדרים כרגיל,אבל הרבה פעמים אנחנו יוצאים לשכונה ליד או לפארק משחקים וצריך ללווה אותם כמעט צמוד,כיוון שהם לא הכי זוכרים את הדרך.

אז השאלה ההלכתית-האם מותר ליגוע בבנים עיוורים לצורך הכוונה,עזרה וליווי?למרות שהם מעל גיל 13?

(ולקחת בחשבון שמי שזקוק להכוונה וליווי צמוד,בדר"כ רמתו השכלית מתחת לגיל 13)

מאוד חשוב לנו העניין הזה..

המון תודה וצום מועיל

תשובה

לשואלת שלום רב.
נגיעה של חיבה אסורה מן התורה. נגיעה סתמית, מעיקר הדין אין בה איסור. אבל הבעיה היא שהגבול לא תמיד ברור. לכן בד"כ אנו אוסרים גם נגיעה אקראית. אבל כשיש צורך, כגון בשעת טיפול רפואי מותר. וכן כאשר מישהו עלול להפגע, כגון שמישהו שאינו מבין הושיט יד ללחיצה, יש מתירים.
כאשר מדובר על נגיעה ממושכת, זה כבר עלול להיות יותר בעייתי.
(אוסיף ואומר שדווקא כאשר הגיל הוא מעל 13, והרמה השכלית מתחת לזה, הבעיה לפעמים גדולה יותר, כיון שאין הבנה למצב ויש פחות מעצורים וכבוד.)

כאן את מדברת על צורך בהכוונה של עיוור, אבל לא מדובר על ארוע אקראי אלא על ארוע מתמשך שקורה פעמים רבות.

לכן, אם זה דרך הבגדים, למשל בהנחת יד על הכתף או על השרוול שבזרוע, או שאת אוחזת בזרוע שלו, זה מותר. אם מדובר על מגע ישיר יד ביד, זה כבר יותר בעייתי, ולכן צריך שזה לא יהיה קבוע אלא באקראי.
כל זה תלוי כמובן ביחס של הנערים, שהוא יחס מכבד והם לא מנסים שום דבר.
בברכה
אפי קיציס